Наглост! След акцията на ДАНС в Еfbet, собствениците – братя Найденови започнаха да чистят имидж в двора на училище в София! (СНИМКИ)

Родители сезират Държавната агенция за закрила на детето заради показна рекламна кампания на хазарт в двора на училище

Рекламна кампания на хазартната марка в двора на 7 СУ в София събра десетки ученици на възраст между 8г. и 12г.

ВниманиеДиректорката гледа

Пред погледа на Директорката на 7- СУ в София – г-жа Маруся Никова се проведе показна кампания на футболния клуб “ЦСКА 1948”, в който основна атракция и лице беше лъвчето на букмейкърската фирма Efbet, собственост на братята Цветомир (47ги Боян (44г.) Найденовии техният баща бизнесменът, известен от близкото минало – Стефан Найденов (75г).

Самият собственик на Efbet – Цветомир Найденов е разпространил рекламното видео от училищния двор на своята стена във Фейсбук, на което основна действащо лице е “лъв” с тениска с голям надпис на “efbet”. От видeото се вижда как “лъвчето” предизвиква децата да го гонят, да му се радват и не на последно място, да го харесват.

Родители сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище
Снимка от профила на Цветомир Найденов във Фейсбук


Маруся Никова – директор на 7-СУ заедно с лъвчето на Efbet и десетки деца, които се радват

Рекламното събитие се е състояло преди 1 седмица, като заснетата рекламна кампания с децата пред столичното училище предизвика гневни реакции на майки, бащи и други гражданско-активни хора в социалните мрежи. Само за няколко часа майка успя да събере 1300 “харесвания” и над 130коментара на поста и в популярната група във Фейсбук – “Забелязано в София”. Активната жена сподели недоволството си от факта, че: “ се използват спортните успехи и постижения на спортистите, които пораждат доверие в обществото, с цел да мотивират хората да залагат на спортни събития. Няма да коментирам фактът, че нашите деца са включени по неволя в тази цинична реклама на спорта, а синът ми вече, макар, че е на 9г. започна да асоциира залаганията като неразделна част от спорта… Децата вместо да говорят за любимия си отбор, вече говорят за шансовете за победа на този отбор”.

Ще има ли последствия за Efbet и ЦСКА 1948г.?

Очаква се сигналът да бъде изпратен днес (02.12.2019г.) до Държавната Агенция по закрила на детето, твърдят родители на деца от 7 СУ.

На базата на проверка на екипа ни от предишен опит и практика на институциите по подобни на този сигнали – се очаква, че Националният съвет за саморегулация (НССще вземе конкретно отношение и мерки по проблема, заедно с Държавната агенция по закрила на детето. За целта ще трябва да бъде признато от Съвета за саморегулация, че децата, които се виждат в двора на училището “изглеждат непълнолетни”, както е записано в етичния кодекс за реклама и търговска комуникация.

Eтичният кодекс категорично не допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към децакато освен това в кодекса ясно е дефинираноче фирмите, които се занимават с хазарт Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампаниикоито са директно насочени към деца”.

Нека припомним, че десетки онлайн медии в Англия гръмнаха със скандала Efbet, който вече от цял месец тресе страната ни. Преди това по темата вече писаха цял куп издания в България, Гърция и Малта.

През последните два месеца, българската букмейкърска компания влезе рязко в полезрението на служби и медии. Срещу братята собственици на Ефбет Цветомир и Боян бяха извършени проверки от ДАНС и Прокуратурата, по които досега не се предоставя изчерпателна информация. Предполага се, че скандалите с БФС и влизането на барети, и там, е свързано с предхождащото го влизане в офисите на Ефбет в София.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*