Седмица след като родители сезираха институцията, която сама създаде правила за защита на децата, няма реакция и на медийни публикации за рекламата на хазартната марка Efbet в 7-мо СУ

 Докато обществото се занимава със Стратегията за детето, а Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяснява колко е полезна тя, в центъра на София – в столичната 7-мо училище преди две седмици се разигра явна реклама на хазартна игра от една от най-големите букмейкърски и хазартни фирми Efbet. Това е един нагледен пример как нито стратегии, нито агенции могат да опазят децата ни от вредни въздействия, когато силата на парите, вложена в реклама, се насочи към неизградени и податливи на лоши влияния личности като децата.

Както вече писа BIG5 в публикация от 3 декември със заглавие „Родители сезират Държавната агенция за закрила на детето заради хазартната кампания на Efbet в двора на училище”, рекламното събитие на Efbet се е състояло на 28 ноември и предизвика гневни реакции на майки, бащи и други гражданско-активни хора в социалните мрежи. 

От рекламното видео (виж ТУК) от училищния двор пред погледа на Директорката на 7- СУ в София Маруся Никова лъвчето на букмейкърската фирма Efbet, примамва децата в игри.

Според Eтичния кодекс, на който ДАЗД  много държи в публичните си изяви, категорично не се допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към деца, като освен това в кодекса ясно е дефинирано, че фирмите, които се занимават с хазарт “Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца”. 

Т.нар. ресорна дирекция в ДАЗД е Главна дирекция “Контрол по правата на детето”. Седмица след публикациите в медиите и сезирането й от страна на родители, реакция от Агенцията няма!

Родители се оплакват от реклама на хазарт до училище – Стандарт

Наглост! Efbet вилнее и в училище – Труд

Родители сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище – 24 часа

И докато ДАЗД ни убеждава каква чудесна стратегия за детето ни се поднася, въпреки гражданските протести срещу нея, би следвало да напомним, че в началото на миналата година именно ДАЗД отправи предложение до ресорните министерства, всички служители в сферите на образованието, здравеопазването, културата, спорта, социалните грижи, вътрешните работи и др., които имат предмет на дейност работа с деца, да бъдат запознати с разпоредбите на Етичния кодекс на работещите с деца, като задължение за прилагането му бъде регламентирано в длъжностните им характеристики.

Какъв е резултатът от това предложение до министерствата на образованието, младежта и спорта и на здравеопазването не стана много ясно. Конкретната ситуация в 7-мо училище обаче даде възможност на държавните институции, пряко отговорни за контрола на дейности, насочени срещу деца, както и закрилата на децата от вредни въздействия, да покаже на практика теориите от чиновническите папки.

Това обаче, видимо не се случва! Така и няма още отговор от ДАЗД кой носи  отговорност за допускането на хазартна реклама сред подрастващите и ще има ли последствия за училищното ръководство, както и хазартната компания и спонсорирания от нея футболен клуб?

Припомняме, че през последните два месеца българската букмейкърска компания Efbet влезе в полезрението на ДАНС и финансови разследващи служби във Великобритания. Десетки медии у нас, както и в Италия, Великобритания и Гърция гръмнаха разкрития за нечисти финансови дейности на собствениците на Efbet Цветомир и Боян Найденови. И в български, и в английски и италиански медии съществуват публикации, в които се съобщава, че проверките от ДАНС и Прокуратурата по повод скандалите в Българския футболен съюз е свързано с предхождащото го влизане в офисите на Efbet в София.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here