Слугата на съдебния лобист Красьо Черния – инж. Ивайло Стайков, продължава политическата си кариера под крилото на Кирил Петков и Асен Василев.

Инженерът в момента е координатор на строеж на „Билдест”, започнат на 4 януари 2021 г. с план за финал до 4 януари 2023 г., сочи информационната табела на последния проект на семейната фирма на „кадровика” на съдебната власт Красимир Георгиев – Красьо Черния, управлявана от сестра му Даниела.

Това не би било проблем, ако през 8 от месеците Стайков не беше депутат от „Продължаваме промяната”, после и съветник на регионалния министър.

А от 27 юни – деня на падането на кабинета „Петков”, и до реалния край на работата му на 2 август, същият инженер беше единствен заместник – министър на ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Тарикатът бе назначен за заместник-министър в МРРБ от Кирил Петков на 27 юни 2022 г., като до 23.06.2022 г. бе съветник в същото министерство от квотата на партията на „харвардците“.

Още един любопитен факт за инженера – че е от Хасково и е съсед на… Асен Василев, другият лидер на „Продължаваме промяната“. За капак Ивайло Стайков работи и за Кирил Петков по неговите строителни проекти, разкри вече Narod.bg.

Съдебният дилър Красимир Георгиев – Красьо Черния пък уредил вече бившия премиер Кирил Петков с апетитна имотна сделка, която наляла първите 27 милиона в сметката на канадеца срещу повече от скромното вложение от 108 хиляди лева, издаде източник на Narod.bg от средите на „Продължаваме промяната“.

Схемата започва преди 9 години, когато близкият на Киро Асен Василев е служебен министър на икономиката в периода от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

Преди да заеме поста на съветник, той е депутат от „Продължаваме промяната” и заедно с това до 30 декември м.г. успоредно е управител на фирмата „Нова инвестмънт трейд”. Стайков става шеф на дружеството 2 ноември 2016 г., когато групата компании от добре познатата в началото на века строителна империя КРИТ минава под управлението на сестрата на Красьо Черния – Даниела Георгиева.

Нейната „Пайн инвест” е собственик на дружеството, управлявано от депутата и зам.-министър от ПП.

Съдружници в „Пайн Инвест” ООД са сестрата на Красьо Черния – Даниела Васкова Георгиева – Христова и Тоска ЕООД на кипърската офшорка „Лерон Холдингс енд Инвестмънт Лимитид”. Именно в работата за тях е цитираният в официалната биография на Стайков: „солиден опит в организация и управление на строително – инвестиционни проекти”.

Красьо Черния прозира зад инженера на Киро и Асен

Интересно е да се отбележи, че „Билдест” – споменатата по-горе фирма на сестрата на Красьо Черния, на която е координатор кандидат-депутатът от ПП, е в обединение с друга митична строителна фирма, придобила скандална слава в международни разследвания за нередности с еврофондове и „оставила ръцете си” с ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев”, работилата по къщите за милиони на криптокралицата и крадла на 8 милиарда долара Ружа Игнатова – „Джи Пи Груп”.

Заедно фирмите „Билдест” и „Джи Пи” застрояват полите на Витоша с т.нар. „Гаритидж парк”.

По времето на Тройната коалиция, когато Черния редеше Висшия съдебен съвет и стана легенда, империята КРИТ, която сега е негова семейна, беше много нашумяла заради продажби на твърде добри цени на апартаменти на бул. „България” и в кв. „Манастирски ливади” в София на клиенти като синовете на тогавашния президент Първанов и още много властници – един своеобразен първи Апартаментгейт.

Разкриването му струваше на известния журналист евроатлантик Иво Инджев работата в бТВ, където той беше водещ на най-важното политическо предаване на най-гледаната национална телевизия у нас.

Ивайло Стайков е важен за ПП, тъй като е едновременно земляк и стар приятел на Асен Василев, който го е сложил за втори път кандидат в своята Хасковска листа, но също така движи личните и семейните строителни проекти на Кирил Петков. Фамилията на експремиера, както е известно, беше уличена от Община Царево за незаконна къща, пише 19 минути.