Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира в 10.00 часа днес, за да избере петия главен прокурор на България от 1992 година насам

В рамките на едно заседание кадровиците ще изслушат концепцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който единствен се бори за поста на обвинител номер едно и ще подложат на гласуване кандидатурата му. За да бъде одобрена тя, Гешев трябва да получи минимум 17 от общо 25-те магистратски гласа.

Срещу номинацията на Гешев имаше и няколко поредни протеста в столицата. Днешният избор пък се очаква да бъде съпътстван от нови два – „за“ и „против“ неговия избор, които ще се проведат едновременно пред сградата на ВСС.

Ако по някаква причина Иван Гешев не бъде избран на първи тур, това няма да е прецедент – Георги Чолаков, един от тримата големи в Съдебната власт, оглави Върховния административен съд след повторно гласуване.

Както и да се развие днешното заседание, има още една предпоставка, необходима за встъпването на Иван Гешев в новата му длъжност – указът на държавния глава Румен Радев. Президентът вече показа, че няма да е страничен наблюдател на избора на наследник на Сотир Цацаров, а в началото на процедурата дори свика политически консултации по темата.

Законът не казва в какъв срок указът може да бъде подписан. Така например президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) го издаде само ден след като на поста бе избран Сотир Цацаров.

Ако Румен Радев реши да върне кандидатурата, това също няма да бъде прецедент, защото той предприе този ход при избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС през 2017 година. Тогава аргументът на президента бе, че трябва новият състав на Съвета, на който му предстоеше смяна, да проведе избора.

През 1999 година пък тогавашния президент Петър Стоянов отказа да издаде указ за назначаването на избрания за главен прокурор Бойко Рашков, който тогава оглавяваше следствието. Така се стигна до нова процедура, в края на която бе одобрена кандидатурата на Никола Филчев.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година. Ако то тогава, по една или друга причина няма избран главен прокурор, функциите му по закон трябва да изпълнява някой от неговите заместници, какъвто към момента е и Иван Гешев.