Видеозапис от вчерашната „обиколка с джипа“ на премиера Бойко Борисов, излъчен на живо във фейсбук, ядоса много от хората, които са го гледали в социалната мрежа.Причината е, че на кадрите се вижда как автомобилите от Националната служба за охрана (НСО) ненужно избутват в аварийната лента други автомобили, за да премине кортежът на Борисов

Освен това автомобилът, в който се вози премиерът, се движи върху две платна едновременно и пречи на останалите участници в движението. Много от коментарите под видеото са свързани както с начина на шофиране на автомобилите от кортежа, така и с факта, че някои от пътуващите нямат предпазни колани, съобщи „Офнюз“.

„Националната служба за охрана не одобрява, но не може да забрани, нито да контролира заснемането на кадри в свои автомобили, когато това се извършва със съгласието на охраняемите лица. Апелираме да не бъдем въвличани в изборното съревнование на основата на каквото и да било противопоставяне“, заявиха от НСО по повод предизборните обиколки.

От службата посочиха, че видеозаснемането в автомобила по никакъв начин не компрометира сигурността на Борисов. На екипа обаче ще бъде направена забележка за начина на шофиране и поведението на кортежа на пътя, с което е провокирана чувствителността на гражданите, видно и от коментари под публикацията.

„НСО не е страна по жалбите, нито е компетентният орган, който може да се произнася по подобни заявления“, посочват от службата за охрана по повод недоволството на останалите шофьори на пътя и коментарите в социалната мрежа.

По въпроса предпазните колани от НСО обясниха за „Дневник“, че техните служители не са длъжни да бъдат с такива, а причината за това е да могат да реагират светкавично във всяка ситуация. Препоръчително обаче е всички останали пътуващи в автомобила да бъдат с колани.

Източник: Дневник