България стигна най-високият кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Министър Горанов коментира оценката на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s, която повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

„Най-голямата кредитната агенция споделя нашите оценки за развитието на държавата до края на годината и през следващата, оценява се положително всички структурни реформи по повод присъединяването на страната ни в чакалнята ERM II“, отбеляза финансовият министър.

Бюджет 2020 влиза за второ четене в ресорната комисия

Той подчерта, че сме успели да върнем доверието на партньорите след кризата с КТБ. „България е най-високия кредитен рейтинг на Балканите, изпреварвайки страни като Турция и Гърция“, заяви Горанов.

От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че оценката на най-голямата кредитна агенция в света за икономическата политика на правителството е положителна. По тази причина, той не би поискал оставката на финансовия министър, както са го призовавали от опозицията. Борисов цитира оценките на Standard & Poor’s за страната ни, които говорят за стабилна банкова система, спад на безработицата, липсата на макроикономически дисбаланси.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС