Или приемаме увеличението на партийните субсидии, или си търсете друго мнозинство. Пред тази алтернатива е бил поставен премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ от по-малкия си коалиционен партньор – НФСБ. Това призна самият министър-председател днес

Бойко Борисов обясни, че е разговарял с колегата си Валери Симеонов. На телефона по същото време е бил и финансовият министър Владислав Горанов. Пред тях е стоял въпросът дали да приемат увеличението на субсидията, или да се провали гласуването на Бюджет 2020.

„Ние сме били против след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но в парламента се предизвика криза. Ние не можеше да направим кворум да приемем бюджета, категорично. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. Сиреч оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка в бюджета“, обясни Борисов.

Той каза, че са се чули обидни думи по адрес на ГЕРБ, но не приема  обвиненията.

Борисов заръча на финансовия министър да направи разчет откъде е дошла „Цифрата 8 лева“ и как ще се харчат точно парите.  Тази сума беше предложена от БСП.

Премиерът направи своето изказване за партийните субсидии при откриването на днешното извънредно правителствено заседание. Встрани от темата той се пошегува, че му е станало мъчно за шараните, които са ги удряли по главата за Никулден.