Парламентът да излезе с резолюция срещу политизирането на съдебната власт, призова конституционалистът

Бившият конституционен съдия Георги Марков, както винаги, взриви пленарната зала с речта си по време на дебатите за избор на председател на антикорупционната комисия.

„Няма как да си успешен главен прокурор толкова много години, пък да не можеш да ръководиш една комисия“. С тези думи депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков подкрепи по време на дебатите в парламента кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия.

„Големият проблем на правозащитната система в България са големите скандали на върха ѝ“, смята юристът. „Дайте да не се фокусираме само върху прокуратурата и да видим с какъв съд разполагаме“, призова депутатът от ГЕРБ и настоя парламентът да излезе със специална резолюция срещу политизирането на съдебната власт. „Ние сме парламентарна, не сме съдебна република“, напомни от трибуната Марков.

„Да го докараме дотук – заседание на Висшия съдебен съвет, което 10 часа се предава по телевизията, настървени, мразещи се съдии да говорят на прокурори, а те да им отговарят“, посочи Марков от трибуната, визирайки заседанието на съдебните кадровици, на което Иван Гешев бе избран за главен прокурор.

„Вчера бях в Монтана. Избиратели ме питат: „Онези какво се джанкат?“. Може да си представите в очите на хората докъде е стигнала нашата съдебна система“, продължи с критиките Георги Марков.

Той предложи на Председателски съвет в парламента да се помисли върху възможността да бъде организиран дебат за състоянието на съдебната власт.

„Когато виждаме, че съдебната власт излиза извън територията на независимостта и политизира обществото, ние сме длъжни като парламент да излезем с резолюция“, аргументира се той.

Той не спести остри критики към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„ВКС става политическа партия, като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова?! Ще разследва главен прокурор! Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите“, изригна от трибуната юристът.

„Как е възможно Хелзинкският комитет на Сорос да награждава съдии, а те да взимат служебна бележка или да освобождават затворници?! Хелзинкският комитет да гледа чистотата в тоалетните, да гледа има ли хлебарки!“, продължи той, а речта му бе прекъсната от аплодисментите на залата.  

„Бог на да пази България, ако така ще я караме“, заключи Георги Марков.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС, архив