Мария Захарова: Варшава, а не Москва подкопава години наред руско-полските отношения

Руски и полски експерти работят в комисия по трудните въпроси от историята на двустранните отношения, създадена с цел да се преодолеят противоречията, предизвикани от различните становища за събитията от миналото, припомня ТАСС

Варшава, а не Москва подкопава години наред руско-полските отношения, заяви днес пред ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

“Именно представители на Варшава подкопаваха дълги години и дейността на експертите, и двустранните отношения,- коментира тя изявление на полската дипломация по повод изказване на руския лидер Владимир Путин за началото и хода на Втората световна война. -“Агресивната риторика, събарянето на паметници на борци срещу фашизма, подстрекателската роля в приемането на антируски санкции от ЕС пряко доказват това”, допълни Захарова. 

В четвъртък Путин заяви пред журналисти, че Съветският съюз последен от европейските държави е подписал с Германия пакт за ненападение. Той каза, че съветските войски са влезли в Полша по силата на протоколите към този пакт, но самата Полша е участвала преди това в подялбата на Чехословакия, а към момента, когато съветските войски са стъпили на полска земя, правителството на Полша, изгубило контрол върху въоръжените сили, е избягало от страната. “Нямало е с кого да се разговаря”, добави руският президент, цитиран от ТАСС. 

В отговор външното министерство на Полша изрази безпокойство по повод думите на Владимир Путин. Ведомството посочи, че те “представят лъжлива картина на събитията”, затова будят недоверие. 

Руски и полски експерти работят в комисия по трудните въпроси от историята на двустранните отношения, създадена с цел да се преодолеят противоречията, предизвикани от различните становища за събитията от миналото, припомня ТАСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*