Собственикът на „Адванс Медиа Груп” и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев даде специално интервю за „Неделята на NOVA”. В разговор с журналиста Николай Дойнов бизнесменът говори за футбола, бизнеса, икономическите показатели, развитието на NOVA Broadcasting Group.

ЗА ФУТБОЛА И „ЛУДОГОРЕЦ”

„За да даваш в спорта, трябва да си направил нещо сериозно и в бизнеса. „Лудогорец” за нас винаги е бил един социален проект. Така го и започнахме – подпомагайки един местен клуб и местната общественост, но не само спортната. В крайна сметка този клуб успя да направи Разград име, за което се говори не само в България, но и по света”, коментира Домусчиев. Той подчерта, че в началото отборът не е имал най-големия бюджет, но въпреки това е успял да стане шампион.

„Според мен не всичко е пари. Важен е и мениджмънтът. А той е едно много широко понятие. Важно е как ще структурираш отбора, дали ще подбереш най-качествените хора за всяка позиция, за да постигнеш максимален ефект с минимални средства. Факт е, че дойдоха времена, в които „Лудогорец” може да побеждава грандове с 6-8 пъти по-голям бюджет от нашия”, коментира още собственикът на „Орлите”.

Според Домусчиев в момента „Левски” се очертава като най-сериозен конкурент предвид факта, че в края на есенния дял от шампионата е на 5 точки след „Лудогорец“.
„Все пак не трябва да отписваме и „Локомотив Пловдив” и ЦСКА-София. Има и още няколко отбора, които ще се борят за място в първата шестица. Първенството ни не върви никак зле, има интрига”, каза Кирил Домусчиев.

ЗА ВАР

„Рано или късно, ако искаме да имаме професионално, а не аматьорско първенство, тази система ще трябва да се изгради. Това е бъдещето”. Така Домусчиев коментира необходимостта от въвеждането на видео асистент рефер (ВАР).

По отношение на нужните за целта инвестиции, бизнесменът поясни, че размерът им зависи от модела система, който ще бъде избран. И допълни, че собствениците на клубове вероятно ще търсят финансова подкрепа и от държавата. „Дали тя ще я даде, е друг въпрос. Но тази система ще ни остави в Европа, ще помага за развитието на съдиите ни и ще охлади футболните страсти”, категоричен е собственикът на „Лудогорец”.

„Трябва да се инвестира във футбола, защото той е социален феномен – хората обичат и искат да гледат футбол. Нужна е и инфраструктура. А това няма как да стане без подкрепата на държавата”, каза още бизнесменът.

ЗА БФС

Кирил Домусчиев заяви, че няма намерение да се кандидатира за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС), тъй като е доста ангажиран. Има и собствен клуб, който иска да развива.

„Новият президент на Съюза трябва да бъде човек с възможности, да не е фалирал, да има авторитет и да обича футбола, той да е в сърцето му. Защото има и собственици, за които футболът не е интересен, но те държат клубове – може би, защото е модерно”, коментира Домусчиев.

Като пример за човек, чийто избор за шеф на БФС би подкрепил, бизнесменът посочи Атанас Фурнаджиев. „През годините той е дал много пари за футбола, успешен бизнесмен е, с богат опит и в същото време – сравнително млад. Но от моите разговори с него разбрах, че няма намерение да се кандидатира, което е жалко”, заяви Домусчиев. Самият Фурнаджиев обаче споделил, че няма също да се кандидатира за президент на БФС.

ЗА БИЗНЕСА

На въпрос как стои бизнесът, който управлява с брат си Георги Домусчиев на българския пазар, Кирил Домусчиев отговори, че компаниите му постоянно се изкачват нагоре в подрежданията на Кофас, които класират фирмите от Източна и Централна Европа. „Ние предпочитаме да сме марка в Европа и САЩ. Продаваме продуктите на групата в над 100 държави. У нас са немалка част от производствените ни мощности, което е добре, защото създаваме работни места, култура и традиции на производство, ноу хау, които остават тук за поколения напред”, заяви Домусчиев.

ЗА NOVA

„Тази година компанията ще има рекордни приходи и печалба. Това показва развитие и голямо доверие от страна на рекламодателите. Всичко е свързано с високия рейтинг – ние сме най-гледаната телевизия, телевизията на младите хора. Компанията е на европейско и дори на световно ниво. Предполагам, че на база на всички инвестиции, които правим в момента, следващата година ще бъде още по-добра”, заяви Кирил Домусчиев.

Той подчерта, че още при покупката на медията е заявил желание тя да продължи да се развива като българската телевизия и обеща, че през 2020 г. обемът на българското в NOVA ще се увеличи още повече. „Това е желанието на нас, собствениците, с всичките му плюсове и минуси. Тъй като разходите за направата на един епизод от сериала „Пътят на честта”, например, са 50 000 – 60 000 лева. Докато епизод от индийски сериал се купува за 200 евро. Но ние не търсим максималните печалби, а искаме да поддържаме имиджа си на българската телевизия”, допълни бизнесменът.

Той разкри, че предстои NOVA да има нова сграда, която ще е най-модерната не само в България, но и Балканите. „Надявам се, че до лятото на 2021 г. ще сме готови и ще можем да зарадваме зрителите с новото лице на NOVA”, коментира Домусчиев.

ЗА ИКОНОМИКАТА

„По преценка на КРИБ 2019 г. беше една добра година за българската икономика. И цифрите го показват –  при прогнозиран ръст на БВП от 3,1% той стана 3,6 на сто. Вървейки, икономиката дърпа и потреблението нагоре. Безработица почти няма. Износът също расте”, обобщи Домусчиев. И добави, че ако се решат някои текущи проблеми, икономиката ни може да бележи и двуцифрен ръст. Като възможна мярка за последващо развитие председателят на КРИБ посочи необходимостта от внос на специалисти.
„Ние не сме срещу минималната работна заплата, но е важно да има формула, определени критерии и параметри, които да показват с колко трябва да се увеличава тя”, коментира още председателят на КРИБ.

„Пускането на болнични се превръща в някаква култура и това ощетява държавата. Видно е, че тя не осъществява нужния контрол”, каза още председателят на най-голямата работодателска организация.

В заключение той отбеляза, че е позитивно настроен към предстоящото през новата година. „Очаквам да се сбъднат мечтите на много хора от бизнеса – да влезем в чакалнята на Еврозоната. Тая надежди, че ще има реформи в много сфери, включително и в енергетиката”, завърши Домусчиев.

Източник: dariknews.bg

Снимка: dariknews.bg