Засега не е ясно дали става дума за готовност от отбранително естество или не, посочва Ройтерс, на която се позова БТА

САЩ твърдят, че иранските ракетни сили са в повишена степен на готовност, предадоха световните агенции, като се позоваха на пожелал да запази анонимност американски представител.

Засега не е ясно дали става дума за готовност от отбранително естество или не, посочва Ройтерс, на която се позова БТА.

„Определено те са в повишена степен на готовност. Но дали това е повишена степен за готовност да се отбраняват или да действат в офанзива към този момент не може да бъде установено“, казва представителят. „САЩ следят внимателно обстановката“, допълва той.

Израелските градове Тел Авив и Хайфа и израелски военни центрове ще бъдат включени в ответните действия на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви един от бившите лидери на иранските Гвардейци на революцията Мохсен Резаи, цитиран от Ройтерс.

„Иранското отмъщение срещу Америка за убийството на Солеймани ще бъде тежко. Хайфа и израелски военни центрове ще бъдат включени в ответните действия“, заяви Резаи в предавана по телевизията реч пред опечалените, събрали се в Техеран, за да отдадат почит пред тленните останки на убития генерал.

Обект на нападенията може да стане и Тел Авив, добави бившият лидер на Гвардейците на революцията.

Израел и Иран са отдавнашни врагове, припомня АП.

Защо беше убит Солеймани

Иранският генерал Касем Солеймани опитвал да осъществи преврат в Ирак, за да нападне САЩ. Нареждането за това е било получено от иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, каза преди дни американският сенатор Марко Рубио.

„Този терористичен лидер беше заплаха не само за САЩ и Израел. В продължение на повече от десетилетие, той ръководеше иранската злонамерена и дестабилизираща дейност в целия Близък изток“, подчерта на свой ред пред колегите си сенатори лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл.

Ядрена сила ли е Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, вероятно неволно, нарече Израел „ядрена сила“, преди да се поправи със смутена усмивка, предаде Ройтерс.

Съществува широкоразпространено мнение, че Израел разполага с ядрен арсенал, но страната от десетилетия нито потвърждава, нито отрича да има ядрени оръжия.

На седмичното заседание на правителството Нетаняху се обърка при четенето на реч на иврит за споразумението с Гърция и Кипър за подводен газопровод в Източно Средиземно море.

„Значението на този проект е, че превръщаме Израел в ядрена сила“, каза Нетаняху, но незабавно се поправи: „енергийна сила“.

След това той направи кратка пауза, признавайки грешката си с усмивка, и продължи речта си.

Тази рядка грешка от един от най-опитните политици на Израел бързо се разпространи из социалните медии, отбелязва ДПА.

Източник: nbox.bg