Зеленски посочва, че очаква от Иран „готовност за пълно и открито разследване, привличане на виновните към отговорност, връщане на телата на загиналите, изплащане на компенсации, официални извинения по дипломатически канали“

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълно признание на вина от Иран за свалянето на украинския пътнически самолет край Техеран, при което загинаха всички 176 пътници и екипаж на борда, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Утрото днес не беше добро, по донесе истината. Още преди приключването на работата на международната комисия Иран призна, че е свалил украинския самолет. Но ние настояваме на пълно признание на вината“, се казва в съобщението на президента, поместено в интернет.

Зеленски посочва, че очаква от Иран „готовност за пълно и открито разследване, привличане на виновните към отговорност, връщане на телата на загиналите, изплащане на компенсации, официални извинения по дипломатически канали“.

Украинският президент изрази също така надежда, че „разследването по-нататък ще протича без изкуствени задръжки и препятствия“. „На нашите 45 специалисти трябва да бъде осигурен пълен достъп и взаимодействие, за да има справедливост“, подчертава Зеленски.

Обръщението на украинския лидер дойде, след като тази сутрин полуофициалната агенция ИСНА разпространи изявление на генералния щаб на въоръжените сили на Иран, в което се казва, че самолетът на авиокомпания „Международни авиолинии на Украйна“ е бил свален край Техеран „поради непреднамерена човешка грешка“.

Според изявлението при излитането си от техеранското летище на 8 януари сутринта самолетът се оказал в непосредствена близост до един от най-важните военни обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (най-елитната част от въоръжените сили на Иран). Освен това, с оглед на височината, на която е летял, и по формата си той „напомнял вражески обект“.

Иранският президент Хасан Рохани също заяви, че Иран дълбоко съжалява за „трагичната грешка“ и изрази съболезнования на близките на жертвите, сред които има граждани на Иран, Украйна, Канада , Афганистан, Германия, Великобритания и Швеция.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също настоя за „прозрачност“, за да може да бъде извършено „пълно и щателно разследване“ и да бъде установена вината, след като Иран призна, че е свалил по погрешка самолета, в който са пътували много канадци.

„Приоритет за нас остава да се хвърли светлина върху този въпрос в дух на прозрачност и справедливост, се казва в негово прессъобщение, цитирано от Франс прес. – Това е национална трагедия и всички канадци скърбят. Ние ще продължим да работим с нашите партньори по света, за да гарантираме извършването на пълно и щателно разследване.“

Трюдо изрази и надежда за пълно сътрудничество от страна на иранските власти.

Малко по-рано властите в Отава намалиха броя на канадските жертви от катастрофата с украинския Боинг-737. „На базата на най-новите получени сведения установихме, че канадските жертви са 63, а не 57″, заяви на пресконференция снощи министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан. Разликата се дължи на новите данни, получени от проучването на пътните документи на загиналите“, обясни той.

Министърът съобщи също, че Иран е издал само две визи за канадските представители, които трябва да се включат в разследването на място. Става дума за 10 консулски служители от Постоянния екип за бързо реагиране на външното министерство и двама разследващи от Бюрото за сигурност на транспорта, които понастоящем се намират в Анкара и очакват да получат визи.

Директорът на авиокомпания „Международни авиолинии на Украйна“ Евгений Дихне, цитиран от ТАСС, заяви днес, че той не е имал никакви съмнения в непричастността на компанията към катастрофата на самолета в Иран. „Ние нито за секунда не се съмнявахме, че нашият екипаж и нашият самолет би могъл да стане причина за тази ужасна катастрофа“, писа той във Фейсбук, след като Иран призна, че самолетът е свален от ПВО на страната.

Източник: nbox.bg