Една жена се чува да вика на фарси: „Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад „Азади“. Смърт на диктатора!“

Иранската полиция и силите за сигурност са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет, показват видеоматериали, качени в интернет и цитирани от Асошиейтед прес.

За инцидента, станал снощи на техеранския площад „Азади“ („Свобода“), засега няма съобщения в държавните медии. Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната.

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ. Една жена се чува да вика на фарси: „Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад „Азади“. Смърт на диктатора!“.

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака.

Снимка: UGC via AP/БТА

Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Снимка: Center for Human Rights in Iran via AP/БТА

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад „Вали е Аср“, пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП, цитирана от БТА. 
Снимка: Center for Human Rights in Iran via AP/БТА

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, обаче се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората й са инструктирани да проявяват сдържаност. В началото властите отричаха и че са свалили по грешка украинския пътнически самолет, в който загинаха 176 души, но притиснати от разузнавателни данни на други държави, признаха.

Иранските сили още не са приключили с отмъщението за убийството на командира на спецчастите „Ал Кудс“ Касем Солеймани към елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, заяви междувременно Али Ширази, представител на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей в „Ал Кудс“, предаде ТАСС.

„Още не сме приключили с отмъщението към враговете за убийството на Солеймани и неговите сподвижници“, цитира иранската агенция Фарс изявлението на Ширази.

По думите му е възможно ответните мерки да се предприемат не само от Иран, а и от „фронта на съпротива“, както Техеран нарича всички проирански групировки в региона, които се борят със „световния империализъм“.