До 8 януари пушекът е обиколил „половината Земя“, преминавайки през Южна Америка, отбелязва НАСА

Пушекът от пожарите в Австралия се очаква да направи най-малко една „пълна обиколка“ на света и да се върне в небето над страната, предупреждават учени от НАСА, цитирани от Си Ен Ен.

Използвайки сателити, космическата агенция анализира пушека и аерозолите от пожарите в Австралия. Димът се анализира от края на декември. Агенцията отбелязва, че оттогава пушекът е обиколил „половината Земя“ и е засегнал качеството на въздуха в други държави.

Австралия се бори с най-големите горски пожари от десетилетия. Големи райони от страната са унищожени, откакто започна сезонът на пожарите в края на юли. Най-малко 28 души са загинали в страната и повече от 3000 жилища са унищожени. Властите срещат проблеми при овладяването на огромните пожари.

До 8 януари пушекът е обиколил „половината Земя“, преминавайки през Южна Америка. Димът е създал цветове на изгревите и залезите, отбелязва НАСА. Димът от пожарите в Австралия също причинява сериозни проблеми с качеството на въздуха в Нова Зеландия. По-рано този месец американската телевизия обяви, че ледници в Нова Зеландия са станали кафяви в резултат на пушека от пожарите.

Метеорологични явления са позволили на пушека да достигне стратосферата на повече от 16 километра височина. Щом пушекът достигне на такава височина, той може свободно да се движи хиляди километри.