Делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви тръгва през февруари


Ветко и Маринела Арабаджиеви подготвят тайно бягство от страната на пролет твърдят източници близки до семейството.

Самите те лично били измислили плана за бягство, като логистиката по неговата реализация била възложена на децата им, разказват информаторите помолили за анонимност.

Не е ясно как точно от ареста в Специализирания съд Арабаджиеви организират плана си тъй като официално те уж нямат връзка с външния свят, но информаторите твърдят, че за целта вече има подготвена огромна сума пари надвишаваща няколко милиона евро.

Делото срещу семейство Арабаджиеви тръгва на 18 февруари. За тогава е насрочено разпоредителното заседание в Специализирания съд. Днешното заседание беше отложено, защото не са готови съдебно-медицинските експертизи, предаде БГНЕС.

През декември Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. 

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Те отказаха доброволно да се завърнат в България и се наложи да бъдат екстрадирани принудително в България, където им бяха предявени обвинения в лидерство и участие в организирана престъпна група. Ветко Арабаджиев продължава да е в следствения арест, докато съпругата му Маринела бе пусната под домашен арест наскоро заради влошено здравословно състояние. Впоследствие обаче Апелативният съд отмени решението за освобождаването й от следствения арест. През октомври Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имуществото им за над 310 млн. лева.