Сумрачна стая. В средата, с тюрбан на главата, се е разпищолил корпулентният бивш журналист Огнян Стефанов, известен още като Агент Академик. Надвесен над кристално кълбо, явочникът на Държавна сигурност се преквалифицира неумело във врачка. Личната врачка на банкера Цветан Василев.

Агент Академик гледа на боб и кафе и вещае бъдещето на държавата, но най-паче на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, когото се опитва от много време да представя за някакъв всесилен зъл дух.

– Виж там какво ще предскажеш за Пеевски – боботи в ухото му гласът на банкера беглец Цветан Василев. И още: Бързичко гледай, че след малко имам конферентен разговор с дъщеря ми Радосвета Вас (кръстил я е така от сантимент по някогашната гърла Соня Васи, а и да не личи толкова сходството във фамилиите).

– Виждам, виждам… – запецва новоизлюпената врачка Агент Академик Стеф. Колкото и да се взира в кълбото, вижда само една дамаджана с пърцуца. Трябва му нещо по-качествено и по-силно, за да разгърне таланта си. Въпреки това не може да откаже на ВИП клиента си. Затова вади от джоба си мазна кърпа, в която преди време се е подвизавала сочна плескавица и забърсва потта, избила по челото му.

– Виждам, виждам… ми като нищо не виждам.

Притеснен от перспективата кръшната му осанка да залинее от глад, ако му се наложи да се препитава като врачка, Агент Академик пуфти, все едно са го накарали да върши някаква физическа дейност, различна от лазенето пред господаря му. Отведнъж си спомня, че врачуването много наподобява на доносите за Държавна сигурност и мисълта му се отприщва като буен поток.

– Виждам, шефе, виждам – провиква се Агент Академик Стеф и почва да реди бързо, преди в кристалното кълбо да се появи пак дамаджаната, с приканващ поглед да обгърне снагата й.- Случилото се с Божков бе описано още на 21.11.19, следва Борисов…

Тъй като спомените на Агент Академик често му изневеряват, се разравя в архива на сайта, с който уж няма нищо общо, освен в случаите, когато нарежда на обслужващия персонал чий пост от Фейсбук да препише, с все правописните грешки. Освен също така и в случаите, когато сам се разписва като Борис Петков, д-р Димитър Попкутуев или Екип на Фрог нюз. Колкото повече – толкова повече, както би казал Мечо Пух, на когото корпулентният бивш журналист не е фен, липсва му всякакво чувство за хумор, за да се припознае в някакъв дебелак, който обича да бърка в гърненцето с мед и да облизва лапа. Пък и за какво му е мед, като може да взима пари в брой. Кофти, че излязоха данни какви парични постъпления е имал персонално той от банкера, бъркал в КТБ като в собствения си джоб и раздавал щедро възнаграждения на преданите му агенти от ДС и дашни журналистки с повехнала слава. Агент Мечо Академик Пух се облизва, защото предвкусва голяма дажба, макар доскоро да не му бе хрумвало, че може да се препитава и като врачка. Но както той сам признава: „Не е нужно човек да е пророк като Ванга или Джоузеф Смит, за да предвиди някои събития“. Понеже не е нито Ванга, нито Джоузеф Смит, на Агент Академик му остава да предвиди размера на хонорара си. Това комай е единственото, в което уцелва, за разлика от фантасмагориите по адрес на Пеевски.

Защото гледането в кълбото не е като гледането на и в дамаджана.

Източник и Снимка: monitor.bg