Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков. Това беше лаконичният коментар на председателя на фондация „Тракия” Кирил Христосков, който подмина медиите и се качи в такси, предаде репортер на БГНЕС.

Нищо не мога да ви кажа повече към този момент, допълни Христосков. Малко по-рано преди да излезе Христосков, от сградата на Московска 45 излезе и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, който и на влизане и на излизане не пожела да се спре пред медиите. Към този момент нищо от сградата не е изнасяно, единствено влизат вещи лица и експерти. От фондация „Тракия” в рамките на деня ще излязат с официална становище за ставащото.

Припомняме, че тази сутрин вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг”, за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков.

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Васил Божков, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия”, която отговаря за колекцията.

Към момента самата фондация няма много информация за случващото се, има техен представител вътре в описващите колекцията. Стана ясно, че в частния музей на „Московска 45” се съдържат всички около над 3000 предмета.

Предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в  България, съобщи преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували. По-рано през седмицата от Фондация “Тракия” оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.