Според него ОАЕ набира капитали по всевъзможни начини и поради тази причина дава убежище на всякакви хора, желаещи да харчат парите си в страната

Бизнесменът Васил Божков по-скоро е задържан, отколкото арестуван в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Причината се корени в липсата на изпратени документи от прокуратурата на България за неговата екстрадиция.

Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш генерален консул на България в Дубай, по случая „Божков“.

„Честата практика в Емирствата е да бъде отнет международният паспорт на лицето и то да пребивава на адрес, който обяви, докато изчака решението на съда.

Ако не е задържан под стража, той е свободен да се придвижва из ОАЕ, да живее нормално, да оперира със средствата, с които разполага“, поясни Керемедчиев.

„Между ОАЕ и България няма договор за правна помощ и сътрудничество. Много страни нямат такъв договор с ОАЕ. Но въз основа на добри дипломатически отношения между ОАЕ и съответната държава може да се стигне до решение, което да ускори екстрадицията… Отношенията между ОАЕ и България се подобриха през последните години“, каза още Керемедчиев.

Според него ОАЕ набира капитали по всевъзможни начини и поради тази причина дава убежище на всякакви хора, желаещи да харчат парите си в страната.

„Там има десетки милионери от различни страни, които намират своя пристан в Емирствата. Нека не смятаме, че екстрадицията е невъзможна.

Има прецеденти, в които с решение на емира се предприемат действия в полза на една или на друга държава, това се случва чрез добрите приятелски отношения между страните“.

Сайтът otupor.bg пък съобщава, че на 01.02.2020 година Васил Божков е бил забелязан в Дубай с групи хора да пият кафе и безалкохолни напитки във видимо добро настроение.