Освен Миталов забрана да пътуват до САЩ имат и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова

Българският съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в в САЩ заради корупция, обяви Майкъл Помпео, шефът на Държавния департамент, пише “24часа”.

Това е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин.

Според Майк Помпео в официалното си качество Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопаваха върховенството на закона и сериозно компрометираха независимостта на демократичните институции в България. Освен Миталов забрана да пътуват до САЩ имат и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, се казва в изявлението на Помпео.

Мерките се взимат по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г.. По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.