Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред свои съпартийци, че ако в рамките на настоящия месец силите на режима не се изтеглят от районите покрай турските наблюдателни пунктове в Идлиб, то Турция ще бъде принудена да се погрижи за това сама

Сирийските правителствени сили са влезли днес в Саракиб – ключов град в провинция Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

„Силите на режима влязоха в Саракиб след изтеглянето на стотици джихадистки бойци и съюзени с тях фракции на север от града“, съобщи директорът на организацията Рами Абдел Рахман.

Предупреждението на Ердоган към Асад

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред свои съпартийци, че ако в рамките на настоящия месец силите на режима не се изтеглят от районите покрай турските наблюдателни пунктове в Идлиб, то Турция ще бъде принудена да се погрижи за това сама.

„Ще бъде наредено да се отвърне с обстрел на всеки източник на нападение срещу нашите военни или срещу приятелските елементи, с които работим, без оглед на неговата принадлежност и без предупреждение,“ предупреди Ердоган.

„Споразуменията в Сирия не се спазват. Нападението онзи ден срещу нашите войници е началото на нов период в Сирия от гледна точка на Турция. Знайте, че всеки, който задава въпроса каква работа има Турция в Сирия, е или невежа, или е враг на тази страна и този народ“, каза още Ердоган.

Преди дни седем турски войници и един цивилен служител бяха убити, а девет ранени при обстрел от сили на сирийския режим в Идлиб.

Ердоган каза, че единственото очакване на Турция към Русия е да прояви по-голямо разбиране към въпросите, по които страната проявява чувствителност в Сирия.

Турският президент беше категоричен, че Турция няма да допусне избиването на мирни граждани в Идлиб и нова бежанска вълна.

Във всеки случай събитията в Сирия се развиват по начин, който допълнително засилва икономическия, военния и политическия натиск върху Турция. Тя е изправена пред нови бежански вълни и рискува да се превърне в убежище за бягащи сирийски бунтовнически сили, които може да приютяват в редиците си фундаменталисти-терористи. Но което е по-важно, турските войници са обкръжени от вражески сили, като се има предвид, че два от 12-те й наблюдателни пунктове в Сирия се намират в райони, които при започналата през лятото офанзива бяха поставени под контрола на военни на режима, написа Барчън Йинанч в „Хюриет дейли нюз“ на 4 февруари.

САЩ: Конфликтът ескалира, а Русия нарушава договорката ни

САЩ са силно обезпокоени от ескалацията на конфликта в сирийската провинция Идлиб, предизвикана от офанзивата на сирийските правителствени войски, подкрепяни от Русия, както и от съюзнически ирански милиции и Хизбула. Това заяви днес специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри и повтори призива към Москва да промени политиката си.

На пресконференция американският дипломат каза също, че Русия все повече нарушава условията на тяхното съвместно споразумение за избягване на конфликти в Североизточна Сирия. Според Джефри това е стъпка, която Москва предприема, за да оспори американското присъствие в региона, посочва Ройтерс.

ИДИЛ е жива

Смъртта на (лидера на „Ислямска държава“) Ал Багдади на 27 октомври м.г. при удар на САЩ в Северозападна Сирия не се е отразила на ИД, сочи доклад на офиса на генералния инспектор на Пентагона – независим орган, натоварен с вътрешни разследвания във военната администрация. ИД „е все така единна, с невредима командна и контролна структура, нелегални мрежи по градовете и присъствие на бунтовниците в повечето селски местности из Сирия“, се казва в доклада.

Инспекторът се позовава на данни на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), ръководещо американските сили в Ирак и Сирия, и на военното разузнаване, които „стигат до извода, че смъртта на Ал Багдади не е довела до незабавно намаляване на възможностите на ИД“.