Домусчиев скочи срещу “енергийната мафия”. Даде Ковачки за пример и поиска помощ от прокуратурата

Не случайно хората, говорят за енергийна мафия и затова искаме оставката на директора на енергийната борса, заяви шефът на КРИБ

Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата ел. енергия в Европа. Това е една тенденция, която устойчиво се запазва и влияе на населението и потреблението. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председател на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Има достатъчно статистики, откъдето може да се види каква е цената на тока в Германия, както и каква е цената на борсата в България. Нашата цена е между 25 и 30% по-висока от Германия, Франция – икономики, които се опитваме да конкурираме”, посочи той. „Продължавам да смятам, че има страшно много спекула на българския енергиен пазар. Неслучайно искаме оставките на ръководството на БЕХ, оставките на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

По думите му има манипулации на пазара. Според него има хора от БЕХ, които помагат и заинтересовани бизнесмени. Според Домусчиев всичко това се прави съзнателно. „Схемата е тази, която наблюдаваме и в хазарта. Има и непрофесионализъм. Неслучайно хората говорят за енергийна мафия и има доста съзнателни грешки, които водят до облагодетелстване на различни хора.

Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ или други централи. За тях, за хора като Ковачки, цената не е важна. Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби”, заяви Домусчиев. Той изрази надежда един ден прокуратурата да намери време да влезе в родната ни енергетика и да порови малко.

„Разполагаемата мощност в България е 10 000 мегавата. В неделя потреблението бе до 6200 мегавата. В студената зима потреблението максимално е стигало до 7 000 мегавата. Защо ТЕЦ „Марица изток 2” продължава да работи с под 50% под мощностите си, а разходите им са едни и същи?, попита той.

Кирил Домусчиев нарече “абсолютно криминално” решението на парламента, който гласува за ТЕЦ “Марица изток 2” 150 млн. 350 млн. загуби, които според него сега ще станат 500 млн. , които ще плащат всички данъкоплатци.

“Това е съвременното Кремиковци. Едно време се радвахме се, че сме го затворили, че няма да ни трови, а сега си създаваме едно ново”, подчерта той. „Мариците могат да не затворят. Трябва да се направи някаква модернизация, преквалификация. Има достатъчно средства, които ще дойдат от Европа. До 2025 г. тези централи ще работят. След това могат да бъдат модифицирани и да работят на газ. В Маришкия басейн могат да се направят много модерни неща на газ”, категоричен бе той.

„В мините в Маришкия басейн се плаща, за да те назначат на работа, защото е сладка”, разкри Домусчиев. „Имаме покана за среща с министър Теменужка Петкова в четвъртък. На тази среща ще обсъдим ненотифицираните държавни помощи”, каза още шефът на КРИБ. „В момента има много напрежение в работодателските и браншови организации. На хората не им издържа бизнеса и това ги прави неконкурентоспособни”, поясни Домусчиев. 

„Твърдата ни позиция е в посока приемането на еврото. Нямаме никакви опасения. Еврото за нас е единствената алтернатива. За да бъдем европейци, трябва да приемем еврото”, каза още той. „Предпочитам средствата ми да са в активи”, отговори Домусчиев на въпрос как предпочита да държи парите си – в лева или евро.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*