Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев заяви, че ще преследва всички престъпници докрай

В Главна дирекция „Национална полиция“ се провежда среща с представители на сигурността на банковия сектор, заради зачестилите обири. На нея участваха главният секретар на МВР и главен комисар Ивайло Иванов и Христо Терзийски –директор на ГД „Национална полиция”, предаде Канал 3. Ето какво каза на брифинг след срещата Ивайло Иванов: 

„Повечето от служителите са наши бивши колеги и са наясно с мерките по сигурността на банките. Дадоха се идеи, набелязани са мерки, предстои обсъждане преди да ги споделим пред обществото. Всички заедно трябва да действаме, за да сведем тези посегателства до минимум“. 

„Имахме оперативка, установихме краткосрочни мерки: засилваме полицейското присъствие в големите градове при банковите офиси и фирмите, които оперират с по-големи финансови средства, ще бъдат приоритетно извадени тези уязвими обекти. От териториална полиция ще посетят тези обекти. Ще проведем срещи, ще направим анализ, всички отговорни институции, които имат интерес ще работят заедно за мерки, за да сведем престъпните посегателства до минимум и да обезкуражим хората с престъпни намерения. Не сме установили извършителя на грабежа в магазина от снощи. Искаме да бъдем внимание на колегите от институции, защото няма как да бъдем до всеки банков клон в София“, допълни той. 

„Разчитаме много на помощта на МВР и спазваме разпоредбите“, каза от своя страна Иван Манев, председател на Комитета по сигурност към банките. 

В ранния следобяд материалите по обира вчера ще бъдат докладвани. Задържаният е криминално проявен, но няма нищо общо с предишния обир на банка. За предишните 3 обира подозираме един и същ човек, но вчерашния е различен, каза още Иванов.

Главният секретар на МВР Иванов заяви още, че мотивът на извършителя е финансов. Той е дължал пари и е решил да си ги набави по лесен начин, съобщи Нова телевизия. 

„По отношение на другите случаи, които се случиха в рамките на седмицата. По случая в Шумен имаме заподозрени, които са обявени за издирване. По случая във Враца също имаме заподозрени. За обира на хранителен магазин в София имаме насоки“, обясни Иванов. 

Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев пък заяви, че ще преследва всички престъпници докрай.