Корнелия Нинова: Настояваме да не се отменя Законът за личната помощ

Настояваме да не се отменя Законът за личната помощ, а Законът за социалните услуги да бъде обсъден широко

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Проведохме среща с майките на деца с увреждания, които познавате. Те дълго водят своят тежка битка за своите деца. В резултат на тази битка парламентът прие Закона за личната помощ, но той не може да функицонира пълноценно, тъй като правителството не осигури финансиране. Днес се срещнахме с тях, обсъдихме трудностите, които имат, предтавихме проблемите, които срещат. Реално законът не може да проработи в пълната си сила, но по-лошото е, че правителството иска да отмени този закон и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който също е отложен с 6 месеца. Т.е. целият процес да бъде блокиран“, каза Нинова.

Тя посочи, че цялата система е в хаос и че потърпевши са майките на деца с увреждания.

„Изразявам нашата позиция, ние категорично настояваме да не се пипа Законът за личната помощ, да не се отменя, а да се осигури финансиране, така че той да започне да функционира нормално. Второ Законът за социалните услуги да се обсъди на една широка дискусия, да бъдат поканени те и всички заинтересовани страни“, обясни още Нинова.

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева. Според Вера Иванова от „Системата ни убива“ в момента тя води пропаганда срещу живота на децата с увреждания и техните майки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*