Починалите в Китай станаха най-малко 1355, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес

В рамките на само 24 часа броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се увеличи с 242 души. Това е найсмъртоносното денонощие от началото на епидемията. Така починалите в Китай станаха най-малко 1355, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, огнище на епидемията от вирусна пневмония, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000. 

Местните власти реагираха, като освободиха от длъжност ръководителя на Китайската комунистическа партия в Хубей Цзян Чаолян. На негово място е назначен кметът на Шанхай Ин Юн.

Централният комитет на Китайската комунистическа партия взе решение да отстрани и партийния секретар на град Ухан, административен център на Хубей, Ма Гоцян. Неговият пост ще бъде зает от секретаря на компартията на град Цзинан в провинция Шандун Ван Чжунлин.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като пък съобщи за нови 44 случая на заболели от коронавирус на борда на круизния кораб „Даймънд принцес“.

Така общият брой на заразените пътници и членове на екипажа достигна 218 от общо над 3700, които бяха първоначално на борда.

Здравният министър каза, че възрастните хора на борда, чиито изследвания са отрицателни, могат да напуснат кораба преди края на карантинния период на 19 февруари. Те ще бъдат временно настанени на място, избрано от правителството.

Круизният кораб бе поставен под карантина на 3 февруари, тъй като един от пътниците е дал положителна проба за вируса, след като се качил на плавателния съд в Хонконг в края на януари. 

Тези, които са дали положителни проби на борда, биват евакуирани и хоспитализирани в Япония. Има спорове обаче доколко е ефикасна карантината, тъй като почти всеки ден се съобщава за десетки нови случаи.

Освен това повечето от пътниците са възрастни и са затворени в каютите си, някои от които нямат дори прозорци. Това поражда опасност за здравето им.

Училищата в Хонконг остават затворени до 16 март

Хонконг съобщи, че училищата остават затворени до 16 март заради новия коронавирус, заразил десетки хиляди в континентален Китай. Затова се въвежда програма за онлайн обучение, съобщиха образователните власти в Хонконг.

Ваканцията по случай Лунната нова година в края на януари бе удължена, за да се предпази здравето на учениците и чиновниците. По план ваканцията в училищата и тази на служителите в администрацията трябваше да приключи на 17 февруари.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам призоваваше през последните седмици частния сектор да улесни работата от разстояние, за да може служителите да продължат да работят, без да се налага да ходят до офиса.

В 7,4-милионния град има 50 потвърдени случая на заразени и един починал в следствие от болестта.

И градче във Виетнам беше поставено под карантина

Виетнамският град Сон Лой близо до столицата Ханой беше поставен под 20-дневна карантина поради опасения за разпространение на коронавируса, съобщи Франс прес, като се позовава на министерството на здравеопазването. Мярката беше наложена след като в градчето с 10 хиляди жители пет души се разболяха от причинена от коронавируса пневмония.

Министрите на здравеопазването на ЕС на извънредна среща заради коронавируса в Общността

Общият брой на заболелите в ЕС досега е над 30. Заради коронавируса бе активиран механизмът на Общността за гражданска защита, като Европейската комисия изпрати два самолета до китайския град Ухан и околностите му, с които да бъдат репатрирани европейските граждани. Вчера председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер определи срещата на министрите като „твърде закъсняла“. Той припомни, че няма общ подход към идващите хора извън ЕС, които са били в Китай през последните месеци. „В Италия има забрана, а в Германия – не и няма проблем да се мине от летището в Милано към Мюнхен“, подчерта той и припомни определението на Световната здравна организация, че вирусът е международна заплаха за човешкия живот.

Източник: Dir.bg