САЩ разследва университетите в Харвард и Йейл

През ноември 2019 г. беше съобщено, че Министерството на образованието на САЩ изисква Масачузетският технологичен институт и Университета в Мериленд да предоставят данни за контактите си с Русия и Китай

Министерството на образованието на САЩ започна разследване на университетите в Харвард и Йейл, защото не са предоставили информация за подаръци от чужди държави и договорите си с тях, предава БГНЕС. 

През ноември 2019 г. беше съобщено, че Министерството на образованието на САЩ изисква Масачузетският технологичен институт и Университета в Мериленд да предоставят данни за контактите си с Русия и Китай. 

“Министерството на образованието на САЩ обяви днес, че е започнало разследване на университетите в Харвард и Йейл, след като висшите учебни заведения от Бръшляновата лига не са отчели стотици милиони долари чуждестранни подаръци и договори”, съобщи министерството. 

В изявление на ведомството се казва, че Йейл не е отчел подаръци и договори на стойност най-малко 375 милиона долара, съобщава РИА Новости. 

Що се отнася до университета в Харвард, Министерството на образованието на САЩ поиска висшето учебно заведение да предостави данни „за подаръци и договори от Китай, Катар, Русия, Саудитска Арабия и Иран“. Отбелязва се, че министерството иска да получи информация за контакти с фондация „Сколково“, „Лаборатория Касперски“ и „Huawei“. 

Министерството заяви, че се притеснява, че Харвардският университет не е предоставил информация за всички подаръци и договори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*