Новината, че пътуващите към София от Бистрица, от Банкя, от Панчарево, както и тези, които минават през Северната скоростна, която е част от Околовръстното шосе, трябва да се снабдят с винетки, за да не бъдат глобявани от АПИ, предизвика бурна реакция на недоволство. В рамките на денонощие властите пристъпиха към извънредни мерки, които да решат проблема.

„За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол-системата“, написа във Фейсбук днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани“, допълни кметът.

Следва списъкът на пътищата, по които се осигурява на всички населени места от Столична община пътуване до София без винетка:

 • Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана
 • Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел
 • Софийски Околовръстен път
 • Северна Скоростна тангента
 • Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница“ до пътен възел „Божурище“
 • Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя – разклона от Суходолски път
 • Участък от път №1 – Е79 между „Черния Кос“ и ул. „Войнишко въстание“ с. Владая
 • Участък от път №1 – Е79 между СОП и с. Желява
 • Участъка от път (III – 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя
 • Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино
 • Републикански път II-81 – от СОП до с. Волуяк

Шофьорите от населените места на територията на Столичната община няма да бъдат глобявани за липса на винетки, съобщи по-рано заместник-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков по БНР.

Предстои подписване на споразумението между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Общината, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на столицата няма да е необходима винетка. И днес продължават преговорите между Столичната община и АПИ как ще си поделят средствата, за да поддържат определен участък от пътната мрежа, каза още Зарков.

„До изчистването на тази тема няма да има санкциониране на граждани по тези пътища, които ние сме коментирали. Още повече, че такава практика за споделено поддържане на тези пътища има и в момента за някои от тях – един такъв пример е Южната дъга на София“, увери заместник-председателят на транспортната комисия.

„Така че ескалацията на някакво напрежение всъщност може би се оказа в комуникационно (отношение) най-вече“, добави Зарков.

Споразумението между АПИ и Столичната община ще се подпише, след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура.

Източник: dir.bg