БСП: Решението за винетки в община София е на премиера

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Господин председател,

Дами и господа народни представители, 

Както знаете вече, вчера жители на Нови Искър, на Бистрица излязоха на протест затова, че им налагат глоби за неплатени винетки по Северната тангента. Разбира се, както винаги, премиерът, притеснен от това, че някой може да излезе на протест, днес на Министерски съвет, привиква изпълнителният директор на АПИ и му нарежда да тръгне по селата като глашатай, да стои на площадите, да обявява на хората, че няма да плащат винетки по три пъти. 

Уважаеми жители на Нови Искър, Долни Богров, Банкя, Панчарево, Герман, Пасарел, Железница, Бистрица и други, знайте, че вас ви глобяват по нареждане на премиера Бойко Борисов. Ето решение на Министерски съвет, в което се определят списъците на пътищата, по които трябва да се плащат винетки и след като това решение е взето, на 12 януари 2019 година, премиерът обявява: „Няма да се плаща за винетка за Северната скоростна тангента“. Г-жа Фандъкова обявява, че няма да се плаща и благодари на премиера, тъй като тези пътища ще бъдат включени в общинската пътна мрежа, но отменят решението и не ги включват. 

Днес премиерът, разбира се, се опитва да отхвърли отговорността от себе си и да я прехвърли на директора на АПИ. Но трябва да знаете истината, уважаеми български граждани. Решението, с което са определени тези пътища, е на Министерски съвет – публикувано, обнародвано, подписано от премиера Борисов. Нека да видим какво се случва днес. Директорът на АПИ е изпратен да бъде глашатай по селата, като поеме отговорността за това, което премиерът Борисов лично е наредил за тези хора. 

Скъпи български граждани, Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Сигурно знаете, че в Средновековна Англия е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите, по селата и на хората. Днес сме 21-ви век, светът се движи от високи технологии и изкуствен интелект. България се връща в Средновековието под ръководството на Бойко Борисов и започва политика, в която държавните решения се обявяват на народа с глашатаи по селата. Само че господин премиер, тъй като Вие сте взели това решение на Министерски съвет, сега е хубаво Вие да отидете по селата и да го обявявате на хората. 

Имаме и един апел към държавната администрация, конкретно и към г-н Терзийски. Хора, имайте достойнство. Не може да ви викат, да ви мачкат, да стоите мирно и вие да казвате: „Слушам г-н премиер” в 21 век, в парламентарна република. Имайте смелост да му кажете в очите – това, което правим, е по Ваше разпореждане, г-н Борисов, и единственият начин да се промени, е Министерски съвет да се събере и да промени решението, с която е определил тези населени места да плащат винетка. Сега отново ще си измият ръцете с вас. Поредният администратор, поредният директор на някой агенция, за да бъде едноличният властелин целият в бяло. Хора, докога ще вярвате на това? Докога ще позволявате да манипулира цялото общество? Държи винаги да излиза спасителят, обединителят, след като той стои в основата на всичко това. Само преди седмица каза, че не знае, че ДАНС са подслушвали президента, а ДАНС му е подчинена, днес заявява на АПИ: ”Какво правите, аз сега ще ви изчистя“. Чуйте каква реторика, за какво ще ги чистите г-н Борисов, за това, че изпълняват решения на Министерския съвет? Уважаеми български граждани, не търпете повече това унизително отношение, тези манипулации, тези внушения, защото те се трупат всички на ваш гръб. Вие плащате от собствените си малко пари за всичките своеволия  и едноличен диктат на премиера Борисов.