Европейците могат да включат въпросите, свързани с откраднатите културни ценности, по-специално гръцките или римските антики, в разговорите си с Обединеното кралство за бъдещите отношения, предаде Франс прес

Агенцията се позовава на последния проект на ЕС на мандата за преговорите с Обединеното кралство. Новият проект се очаква да бъде одобрен от представители на страните членки, преди да бъде официално приет на министерско заседание на 25 февруари, допълва агенцията.

Мандатът за преговори, който установява целите и червените линии на ЕС, които не трябва да бъдат прекрачвани, включва и член, приканващ преговарящите страни да засегнат въпроси, свързани с връщането или реституцията към техните страни на произход на незаконно преместени културни ценности. Този член е бил добавен по искане на Гърция с подкрепата на Кипър и на Италия.

Според дипломатически източник този член „няма нищо общо“ с стария гръцко-британски спор за фризовете от Партенона, изложени в Британския музей в Лондон.

Добавеният член цели откраднати културни ценности, които се намират на британска територия, да бъдат автоматично реституирани, обяснява източникът.

Лондон винаги е отказвал да върне на Гърция фризовете на Партенона. Атина от 2009 г. има ултрамодерен музей, в който може да ги изложи.

Фризовете бяха конфискувани през 19 век от британския посланик по онова време в османския двор Лорд Елгин. Според британците османските лидери в Гърция са му позволили да ги отнесе в родината си. Според Атина разрешението за отнасяне на въпросните фризове е било дадено от окупираща страна, а не от Гърция и следователно не е валидно.

АФП допълва, че в новия проект на мандата за преговори има и по-силна формулировка в сравнение с предишната версия относно риболова – деликатен въпрос в дискусиите. В новия вариант страните са приканени да запазят реципрочния достъп до техните териториални води.

По отношение на нелоялната конкуренция текстът насърчава ЕС и Обединеното кралство да запазят високи общи стандарти с течение на времето в редица области, като държавните помощи, трудовото право, околната среда и фискалната сфера.

В проекта се подчертава още, че само ЕС може да реши по едностранен начин до каква степен британските финансови услуги могат да действат на европейска територия в бъдеще.

Източник: БТА