„Ще вървим към чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II – б.р.) при този курс и само при абсолютен консенсус в страната. Това казах по време на срещата ми със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис“, написа на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов

„Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. Той отбеляза, че България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, както и че имаме вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълг към БВП“, добави премиерът.

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. След срещата той заяви пред български журналисти, че е чул прекрасна оценка за нашата страна.

ЕК отчита, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС, с финансова дисциплина и стабилни финанси. Лъжите, че сме задължили народа с дългове – точно обратното, посочи премиерът. Той добави, че статистическите данни за положителните оценки са на комисията.

Премиерът е уточнил пред Домбровскис, че желанието на България да върви към еврозоната „по-полека“, което означава да се търси абсолютен национален консенсус. По неговите думи следва хората, опозицията и институциите да бъдат убедени, че еврото е втората валута в света, изключително стабилна, че това е Европа „на първа скорост“. Ако не искаме да сме „на втора скорост“, трябва да вървим в тази посока, поясни Борисов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в договора за присъединяването на България към ЕС е записано, че страната има такъв ангажимент. Хората биха разбрали, че няма държава, която е приела еврото, да е станала по-зле или да е по-зле от България, или да се е върнала обратно, посочи Борисов. Той съобщи, че желанието на България и Хърватия да въведат общата валута ще бъде разглеждано поотделно през юли. Имаме време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички, посочи премиерът.

Борисов добави по повод продължаващите второ денонощие преговори за бюджета на ЕС до 2027 г., че не е оптимист за постигането на съгласие днес. По неговите думи се втвърдява становището на Австрия, Дания, Швеция и Холандия, които биха искали по-ограничен бюджет на ЕС.

Премиерът заяви, че ще отстоява виждането средствата от търговията с парникови газове да остават в националния бюджет, а не да бъдат прехвърляни към ЕС. Той допълни, че е поискал най-бедните и обезлюдените райони в ЕС, в Северна и Северозападна България да получат допълнително европейско финансиране.

Много малко вероятно е да има друг валутен курс, спрямо този, при който левът е фиксиран към еврото. Няма икономическа логика за това да се искат различни валутни курсове. Това на свой ред каза пред журналисти Валдис Домбровскис, цитиран от „Фокус“.

„Тъкмо имахме дискусия и министър-председателя. Той беше много ясен, че България продължава да работи за влизането си в ERM II. Обсъдихме състоянието на изпълнението на ангажиментите за осигуряване на успешно решение за присъединяване към ERM II“, допълни той.

Домбровскис пожела и успех на България в преговорите по многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

През това време от трибуната на парламента в София депутатът от БСП проф. Румен Гечев заяви, че правителството дава заден за чакалнята на еврозоната. Причината за отлагането, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, защото растежът на икономиката не е 3,3 процента, както декларира правителството.