Преди дни от партията на социалистите обявиха, че правителството манипулира данните за БВП и в крайна сметка той може да се окаже под 1%. Според левицата силно е завишено числото на износа, като има разминавания в данните между Агенция Митници и тези на НСИ

След като Националният статистически институт /НСИ/ обяви, че има асинхронност с Агенция „Митници“, Румен Гечев, в декларация от името на ПГ на „БСП за България“, призова от парламентарната трибуна премиерът и министърът на финансите да си дадат оставките. Поводът е съобщение на НСИ за данните за вноса и ръста на Брутния вътрешен продукт /БВП/.

По-рано днес пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че залага важен крайник от тялото си, ако окончателните данни от БВП се различават от предварителните.

Преди дни от БСП обявиха, че правителството манипулира данните за БВП и в крайна сметка той може да се окаже под 1%. Според левицата силно е завишено числото на износа, като има разминавания в данните между Агенция Митници и тези на НСИ.

Свидетели сме на ситуация, при която фактически НСИ признава за неверни данни от правителството, смята Гечев. „В целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж с неполитическата, приятелска, силна прегръдка на правителството нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки, само на сигурно“, посочи той. По думите му, „някой се опитва да ни обясни, че като при виното – колкото повече отлежават данните, толкова по-надежди стават“. „Истината е, че в края на март – началото на април, а не през октомври, както ни обещава НСИ, по целия свят хората си публикуват данните – окончателни, даже на хартиен носител“, отбеляза Гечев.

Повсеместната практика, в това число досега и у нас, е да се публикуват предварителни данни след всяко тримесечие и по правило отклонението на крайните данни от предварителните трябва да бъде и – вижте предишните години, то е минимално, посочи депутатът от БСП. „Например би било приемливо, ако предварителните данни за растежа са 3,5, а след корекции в изчисленията се окаже, че са 3,2 или 3,4. Но разликата между 3,5 процента, даже между 3,3, и 0,8 процента е абсолютна статистическа трагедия“, коментира той. По думите му това е фактическа грешка над четири пъти или над 400 процента. „Това не е статистика, това е национална лотария, това е търкане на талончета или колело на късмета“, заяви Гечев.

Според него в съобщението на НСИ в прав текст се казва, че графиците на НСИ и Агенция „Митници“ се разминават. И попита как така тогава цяла година, тримесечие по тримесечие, Министерството на финансите и правителството разгласяват данни за рекорден растеж. 

Александър Иванов /ГЕРБ/ също цитира съобщението на НСИ, според което експертите са категорични, че данните за вноса не са манипулирани. „Днес за пореден път се опитаха да манипулират с неверни данни и внушения влизането на България в еврозоната“, коментира той декларацията на БСП. „Трябва веднъж завинаги да скъсаме с това желание и да заявим отговорно, че пътят на България е в еврозоната, когато страната ни е готова“ добави Иванов.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България – на българския бизнес и на българските граждани“, коментира депутатът от ГЕРБ. И аз ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност от страна на колегите, които изнасят тази информация, добави той. Според Иванов тук може би има нотка на ревност заради ниската безработица в България, умерения темп на ръст на БВП пета година подред и рекордно ниската задлъжнялост спрямо БВП. „На 5 март, като излязат официалните предварителни данни, се надявам да излезете да се извините от тази трибуна на българските граждани и на колегите в залата“, обърна се Александър Иванов към БСП.