Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев даде повече подробности за новата грипна вълна, която пряко засяга българите в момента

На фона на нарастващата паника, че смъртоносният коронавирус може да стигне и до България, днес здравните власти обявиха, че започва втора грипна вълна от грип Б, пише Dir.bg.

Новината обяви началникът на Военно-медицинска академия в София проф. Венцислав Мутафчийски, докато даваше брифинг, на който съобщи, че нови двама българи, завърнали се от Италия, са приети за наблюдения със съмнения за новия китайски вирус.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пък даде повече подробности за новата грипна вълна, която пряко засяга българите в момента.

„През последната седмица, въпреки нашата радост, че грипната епидемия отминава, в Националната референтна лаборатория се доказа, че са регистрирани два пъти повече случаи на грип Б от АH3, който тази година доминираше в по-голямата част от страната. С идването на пролетта се оказа, че нещата се изместват и очакваме увеличено разпространение на грип Б. Препоръчваме на хората да се приема витамин D и да се спазват всички мерки, които се вземаха по време на епидемията – ограничаване на контактите, миене на ръцете и ако няма маски – шалове“.

Междувременно в лекарските кабинети отново е пълно с болни.