„Не ща да купуваме нов самолет. Мъчно ми е за пилотите, екипажите и за пътниците. След това, който иска да купува“, заяви премиерът Бойко Борисов

Кабинетът се отказва от решението да закупи нов правителствен самолет. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет.

„Не ща да купуваме нов самолет. Мъчно ми е за пилотите, екипажите и за пътниците. След това, който иска да купува“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Завчера пак отказа автопилотът на самолета. Не можем да кажем защо. Сега пак отива на ремонт в Женева“, разясни той техническото състояние на правителствения „Фалкон“.

От думите му стана ясно, че с част от парите, заделени за нов самолет, ще бъдат изградени две спортни съоръжения в Пловдив – на Локомотив-Пловдив и Ботев-Пловдив. Сумата, която правителството ще отпусне за двете съоръжения, е в размер на 37 млн. лева.

В края на миналата година правителството одобри доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията във връзка с доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение. Новият правителствен самолет трябваше да замени досегашния 19-годишен „Фалкон“, с който се возят първите в държавата. Бяха планирани средства в размер до 55 млн. лева.

В момента полетите със специално значение се извършват от две летателни машини – „Фалкон“ и „Еърбъс“. Преди дни отказа автопилотът на правителствения „Фалкон“, а през ноември, когато и премиерът Бойко Борисов бе на борда, машината кацна аварийно в София.

През април, при кацане в Брюксел, самолетът спука гума.

През февруари 2015 г. пък се наложи машината да кръжи над София и да кацне обратно, защото колесникът й не се прибра при излитане за Брюксел.

Източник: Dir.bg