Обявиха грипна епидемия в цялата страна, затварят всички училища

Препоръчва се да спрат занятията в университети, а в детските градини да се влиза само след медицински преглед

От 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи заповед, подписана днес от министъра на здравеопазването Крили Ананиев, след като преди дни експерти обявиха, че има нова вълна от грип Б и това вече доведе до ваканции в няколко области заради многото заболели.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Източник: Дир.бг

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*