Разговорите между двамата продължиха повече от шест часа. Основната тема беше ситуацията в Идлиб

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган подписаха съвместен документ за прекратяване на огъня в Сирия, стана ясно на пресконференцията, която дадоха двамата в Кремъл.  

Разговорите между двамата продължиха повече от шест часа. Основната тема беше ситуацията в Идлиб.

Двамата лидери обсъдиха последните събития в Сирия, включително нарушенията на прекратяването на огъня в зоната за деескалация на Идлиб, последната крепост на противниците на управлението на президента Башар Асад.

Според Анкара режимът и неговите съюзници последователно нарушават условията на прекратяването на огъня от 2018 г. и ново, което стартира на 12 януари, като предприемат чести атаки във вътрешността на територията.

Турция, която има втората по големина армия в трансатлантическия алианс НАТО, през последните седмици насочи войски и техника в региона, за да се противопостави на напредъка на сирийския режим и да избегне вълна от бежанци през южната му граница. Анкара започна офанзива „Пролетен щит“, след като при атака на сирийската армия в Идлиб бяха убити 34 турски войници.

Руският президент Владимир Путин заяви след края на преговорите с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в Кремъл, че Москва и Анкара са намерили приемливи решения за изострянето на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. 

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори в нашите оценки за случващото се в Сирия, но всеки път в критични моменти, разчитайки на постигнатото високо ниво на двустранните отношения, все пак успяхме да намерим обща позиция по възникналите спорни въпроси и да стигнем до приемливи решения. това се случи този път „, каза Путин.

Тесният личен контакт между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволява да намерим общи подходи за решаване на международни проблеми, отбеляза руският лидер. „Тесният ни личен контакт ни позволява бързо да разрешаваме различни въпроси на двустранното сътрудничество и да разработваме общи подходи за решаване на ключови международни проблеми“, каза Путин.

Държавният глава припомни, че провежда третата среща с турския президент тази година. Според него по време на разговорите акцентът бил върху „много острата ситуация в сирийската провинция Идлиб“.

Русия и Турция се договориха за документ за съвместно уреждане в Сирия. „Въз основа на резултатите от нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито разпоредби ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с г-н Ердоган, разработихме по време на днешните повече от шест часови консултации“, каза Путин.

Според руския лидер споразумението между руската и турската среща на върха трябва да сложи край на страданията на цивилни в Сирия. „Надявам се, че тези споразумения ще послужат като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната на деескалация на Идлиб, ще сложат край на страданията на цивилното население и нарастващата хуманитарна криза и ще създадат условия за продължаване на мирния процес в Сирийската арабска република между всички конфликтни страни“, каза той ,

Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително, добави Путин.

„На първо място искам да кажа, че отговорността принадлежи на режима в Сирия. Основната задача на режима е да се опустоши този район и да се постави Турция пред заплаха от бежанци, заяви Ердоган. Ние сложихме наблюдателни пунктове в Идлиб, ние също така, съвместно с Русия, постигнахме съгласие да изпратим подкрепление за стабилизация на региона“, заяви Ердоган, който изрази задоволството си от искрените разговори. 

Смятаме, че нашите отношения с Русия, няма да позволят да победи режима, заяви той. Проявихме воля за разрешаване на въпроса, допълни Ердоган и обяви: На първо място да се прекрати огъня. 

Днес през нощта, в полунощ на 5 срещу 6 март, ще се въведе прекратяване на огъня в Сирия, след това ще се разрешат последващи въпроси, каза президентът на Турция.

Ще обезпечим облекчение за завръщане на бежанците, които са напуснали териториите си, посочи той. В този процес ще бъдем в контакт с нашите скъпи приятели, заяви още гостът в Кремъл. 

Сирийският конфликт няма военно решение, трябва да се реши по мирен път, каза външният министър на Русия Сергей Лавров. 

Русия и Турция ще създадат коридор, през който ще се върнат безпрепятствено бежанците в Сирия, каза още Лавров. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК

Превод: ПИК