Ирини Зикидис за резултатите от срещата Путин – Ердоган: Това е огромна победа за сирийската армия, която последните седмици се биеше срещу втората армия в НАТО и практически я победи

Снимка на Irini Zikidis.

Путин е трол. Не стига, че е сложил турската делегация да чака под статуята на Екатерина Велика, която побеждава неколкократно отоманската империя и анексира Крим, ами и настани Ердоган пред скулптура, посветена на руско-турската освободителна война.

Майтапът настрана, но вчера се случи нещо много важно. Напомням, че Ердоган беше поставил ултиматум на САА (бел. ред.: Сирийската арабска армия) до 29 февруари да се върне на изходните позиции от 2018, а ако не го направи, заплаши турската армия да я прегази. След края на срещата не само че САА не се наложи да отстъпи, а самият Ердоган прие да отстъпи териториите на юг от магистрала М4.

Разбира се, Хаят Тахрир ал Шам отхвърли всички договорки, но е въпрос на време да бъдат изчистени.

Това е огромна победа за сирийската армия, която последните седмици се биеше срещу втората армия в НАТО и практически я победи. И не само, че удържа, но и продължи да настъпва, въпреки дроновете им, въпреки артилерията им, въпреки спецназа им и безкрайните орди орки.

На картата в тъмночервено са позициите на САА от 2018, където Ердоган искаше сирийската армия да бъде изтласкана. Черните стрелки показват къде Ердоган ще трябва да отстъпи. 

Снимка на Irini Zikidis.

Сирия. Победа!

Ирини Зикидис, фейсбук