Полицаите, които ритаха в главата евродепутата от АТАКА Димитър Стоянов през 2008 г., бяха оправдани 12 години по-късно от районния съдия Георги Крушарски. Впоследствие и от състав на Софийския градски съд. Това стана ясно от думите на Стоянов в предаването „Неделник” по АЛФА ТВ.


Мотивите на магистрата Крушарски, с които оправдава биячите в униформи, са спорни. Той пише, че е напълно несъмнено, че Стоянов е бит, а „насилието е било ненужно, унизително и нечовешко”. Съдът обаче смята, че извършителите на побоя над Стоянов не са били установени по делото, а обвинените за това полицаи Петър Георгиев, Емануил Емануилов и Васил Михайлов, както и техният началник Ивайло Александров са действали правомерно и законосъобразно, като са били в състояние на неизбежна отбрана. Неясно остава как е възможно използваната сила да е била прекомерна и едновременно с това да е в пределите на неизбежната отбрана.


Съдия Крушарски е заключил, че Стоянов е нападнал сам 30 тежко въоръжени полицаи, което е абсурдно само по себе си. Поради това районният съдия е заключил, че Стоянов е бил извършвал престъпление, срещу което подсъдимите са се отбранявали. Последното заключение е недопустимо, тъй като на Стоянов никога не е било повдигано обвинение. Съответно съдът няма право да прави заключение, че пострадалият е бил престъпник. Според презумпцията за невинност извършването на престъпление трябва да бъде установено с влязла в сила присъда. С решението си съдия Крушарски нарушава презумпцията за невинност на Стоянов.


Димитър Стоянов е решен да продължи да се бори за справедливост с всички правни средства, с които разполага. Делото може да бъде възобновено по искане на главния прокурор Иван Гешев. Освен това Стоянов ще подаде жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за нарушаване на правото му да бъде смятан за невинен. При положително решение на ЕСПЧ делото също може да бъде възобновено.