Здравето на хората е преди всичко, 3-5 дни не са толкова голям проблем, заявиминистърът на културата за загубите

„Много обмислено и адекватно е предложението да се спрат културните мероприятия и то е свързано най-вече със съчетаването на двата вируса – грип Б и коронавируса“, това заяви министърът на културата Боил Банов по повод протеста на Асоциацията на киносалоните, която поиска оставката му, защото статутът за затварянето им заради COVID-19 не e бил уреден правно от държавата.

По този повод той ги покани на среща днес.

„Заповедите се издават от министъра на здравеопазването, не от мен“, обясни обаче Банов пред Нова телевизия.

И подчерта, че при поява на коронавирус, в съчетание с вълната от грип Б, мерките са адекватни.

„Съчетанието на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора, здравето на хората е преди всичко“, категоричен бе той.

„Целта е превантивно да реагираме, за да може поне един вирус да предотвратим. Вероятно става дума за кратко време, защото грип Б вече отшумява, а трябва да излезем поне от единия грип. Тогава мерките ще бъдат преразгледани. Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави“, добави Банов.

По повод загубите за театрите и кината министърът коментира:

„3-5 дни не са проблем за системата, те имат възможност да наваксат, обясни министърът за това дали ще има загуби за театрите и кината. Ако настане епидемия като в Италия например, тогава ще се обмислят мерки за подпомагане“.

В същото време обаче представители на Асоциацията на българските киносалони настояха, че мярката е неадекватна и необмислена. 

„Смятаме, че това беше абсолютно спонтанно решение. Неадекватно е, защото елементарно проучване показа, че всички държави имат изготвени здравни алгоритми. При тях мерките за ограничаване на заразата съответстват на разпространението“, заяви председателят на организацията Божидар Илиев.

По думите му това е абсолютно крайна мярка в момента.

„По-големият проблем не са загубите, защото такива търпи цялата икономика, проблемът е заповедта, която беше пусната. В нея пише, че се забраняват посещенията на кина, но не пише, че се затварят обектите. Ние не сме в ситуация, която ни оневинява пред нашите доставчици, наемодатели, работници и служители“, допълни той.

От Асоциацията искат документ, който да им гарантира, че се освобождават от наеми и че ситуацията го изисква.

Снимка: БТА