Италианският премиер прикани хората в цялата страна да не пътуват и обяви забрана на всички обществени събирания. „Стойте си вкъщи“, призова той

Министерството на външните работи на България /МВнР/ повиши индекса на риска при пътуване до Италия на ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). Мярката е във връзка с ограничителните мерки, въведени с указ на премиера на Италия Джузепе Конте, и предвид влошаването на ситуацията с разпространението на вируса COVID-19 в страната.

Ограничителните мерки, предвидени за регион Ломбардия и останалите 14 области, част от т.нар. „червена зона“, вече се прилагат на територията на цяла Италия. Както е предвидено в Указа от 8 март 2020 г., придвижването ще може да се осъществява само поради работни или здравословни причини или при неотложна семейна необходимост. Затварят се и всички ски комплекси, поради чести случаи на нарушения на спазването на задължителна дистанция от 1 метър. Баровете и ресторантите в цяла Италия ще затварят в 18.00 ч. Спортните събития, включително първенствата от А футболна група, се прекратяват.

Новите мерки влизат в сила от днес – 10.03.2020 г. и ще важат до 3 април.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Италия:

– Посолството в Рим на тел.: +39 6 360 04367 или в извънработно време на тел.: + 39 06 322 46 40 и + 39 06 322 46 43.

– Генералното консулство в Милано на тел.: + 39284942941 или в извънработно време на тел.: + 39 3337826043;

Консулът ни в Милано Таня Димитрова също призова българите в Италия да не излизат от домовете си. 

В предаването „Преди всички“ по БНР Димитрова обясни:

„Това ще бъде проверявано, съответно ще има и глоби – вчера беше обявено, че е предвидена парична санкция от 206 евро или арест от 3 месеца за всеки, който наруши и посочените в ограниченията на декрета мерки“.

Италианското правителство увери гражданите си, че супермаркетите ще останат отворени и ще бъдат зареждани след паническото запасяване със стоки, предизвикано от обявената национална карантина, предаде Асошиейтед прес. Италианският премиер Джузепе Конте обясни, че се разрешава напускане на домовете за пазаруване на храна, отиване на работа, по здравословни причини или други спешни задачи.

В изявлението на премиера се посочва, че масовото пазаруване в супермаркети пречи да се постигне целта на новите мерки – да се избягва струпване на хора на едно място. Правителството увери италианците, че магазините ще бъдат редовно зареждани.

Въведените мерки са безпрецедентни.

Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа и на второ място по брой заразени и смъртни случаи в света след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата.

Италианският премиер прикани хората в цялата страна да не пътуват и обяви забрана на всички обществени събирания. „Стойте си вкъщи“, призова той.

Конте уточни, че ще се прави изключение само за хора, които пътуват по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди.

Пътуването до работното място по принцип ще остане разрешено и общественият транспорт няма да бъде спиран.

Отпуските на медицинските работници се отменят. Всички хора, които дадат положителна проба за коронавируса или имат температура над 37,5 градуса, ще трябва да си стоят вкъщи.

Училищата и университетите в Италия ще останат затворени до 3 април, а не до 15 март, както бе планирано досега.

Снимка: БТА

Музеите, културните центрове, обществените бани, басейните, спортните зали и други обекти ще бъдат затворени.

Всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени също до 3 април.

С повече от 9000 заразени, над 460 от които са починали, Италия е най-тежко засегнатата държава от коронавируса след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. Смъртните случаи в страната вчера достигнаха 463 – увеличение от 97 за един ден. Броят на заразените нарасна от 7375 до 9172. 724 души са оздравели.