Той е категоричен, че не е забранено свободното движение, „просто всеки от нас трябва да си налага един самоконтрол“

„Сънародниците ни могат да напускат Италия. От вторник вечерта обаче Словения затвори сухопътната си граница с държавата и това възпрепятства свободното излизане с автомобил“, заяви Тодор Стоянов, посланикът на България в Рим пред Нова ТВ.

Австрия също затвори границите си, което означава, че към момента пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно.

„Много българи в Италия се обърнаха към нас за информация дали границите са отворени, как могат да напуснат страната и дали границите са затворени. Може да се напусне Италия“, обясни Стоянов. 

Той е категоричен, че не е забранено свободното движение, „просто всеки от нас трябва да си налага един самоконтрол“. Движението в страната е ограничено, препоръчва се да се излиза по спешни и неотложни причини.

За санкциите, наложени от правителството за излизането по неоснователни причини, Стоянов коментира, че това са крайни мерки, които не са желани от никого, но те са въведени с указ.

„Важно е нашите сънародници да знаят, че когато излизат, трябва да попълнят декларация, с която да  заявят по какъв повод пътуват и къде отиват“, припомни посланикът и допълни, че тези мерки са неизбежни.

Тодор Стоянов призова да не се пътува към Италия, освен при крайна необходимост.

Снимка mfa.bg