Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян направи предположение, че новият коронавирус е попаднал в китайския град Ухан в края на декември миналата година по вина на американските военни

Той написа това на своята страница в „Туитър“, предава ТАСС, цитиран от „Фокус“

„Кога се появи „нулевият пациент“ в САЩ? Колко хора са инфектирани? В кои болници са хоспитализирани? Вероятно, именно американските военни са донесли епидемията в Ухан, бъдете откровени! Обнародвайте данни (за заразените с коронавирус в САЩ)! САЩ трябва да ни обясни всичко!“ – заяви чиновникът.

Представителят на китайското външнополитическо ведомство обаче не обясни по какъв начин е могъл да попадне коронавирусът в Ухан с помощта на американските военни.

Епидемията, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на декември 2019 г. в Централен Китай. На 11 март Световната здравна организация я призна за пандемия. Случаи на инфекция са регистрирани в повече от сто страни, включително България. Общо според СЗО са заразени над 118 хиляди души, около 4,3 хиляди са загинали.