Парламентът се вслуша в предложението на премиера Бойко Борисов и правителството за въвеждане на извънредно положение в страната. То вече е факт, след като депутатите гласуваха току-що с пълно мнозинство от 201 гласа

Парламентът се вслуша в предложението на премиера и той благодари на депутатите. 

„Горд съм с българския парламент и за това, че показахме, че можем всички заедно да мислим за доброто на народа си. Г-жо Нинова, предлагам на вас и всички парламентарни групи да дават своите предложения за стопанските мерки. Остава малко време до следващото правителство и затова не сме предлагали ние такива мерки, защото не искаме да оставяме в криза тези, които ще дойдат. 

Излъчете финансори експерти, които да влязат в такъв щаб, който да предложи тези извънредни финансови мерки и да знаем колко и къде може да похарчим“, предложи Борисов. 

Припомняме, че снощи на късно заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че за да бъде овладяна ситуацията с разпространяващата се инфекция, ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение, тъй като това е становището на Националния щаб за борба с кризата.

Извънредното положение ще даде възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Премиерът Бойко Борисов е пристигнал в 7:30 часа в сградата на Народното събрание. Преди началото на днешното важно заседание, в кабинета на Цвета Караянчева се проведе двучасов председателски съвет, в който участва и премиерът. 

Заседанието започна в 10:25 часа, след като депутатите събраха кворума от първия път. Точката за извънредното положение беше включена като първа с единодушие от 198 гласа „за“. 

Ръководителят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски запозна народните представители с обстановката в момента. „Към този момент, на базата на повече от 1400 лица, тествани за коронавирус в България, са установени 23 случая, само за вчера – 16, и един смъртен случай в „Пирогов“. Ситуацията е изключително динамична. Всички държави на Балканския полуостров бавно бележат ръст. Гърция задмина 100, Словения също. В света заболелите за 134 000 души. Италия има над 15 000 случая, 1015 са починалите. В Иран случаите са над 10 000, Северна Корея са 8000. В Европа, особено впечатление и тревога буди последните дни на развитието на епидемията.

В България от 28 февруари беше назначен Национален оперативен щаб, който да кумулира цялата информация и у нас, и от света; да следи практиките в света, които се прилагат; да организира дейности, свързани с преодоляване на коронавирус-инфекции; да организира снабдяването заедно със съответните министерства.

След това думата взе премиерът Бойко Борисов. „Близо час и половина детайлно запознахме председателите на парламентарни групо с всичко свършено от щаба. Благодаря на тези, които са на първа линия затова, което вършат и ще продължат да вършат. И те са хора като всички нас. С една актуализация на бюджета, трябва да бъдат и стимулирани, и да бъде дадена оценка със заплащането на тези, които са на първа линия. Преди два дни ситуацията в света беше друга.

Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери, по целия свят. Мерките, които сме предприели на 28 февруари, Франция ще ги наложи в понеделник, Германия – днес. Това променя начина на мислене, ще искам спешен разговор с председателя на ЕК, защото затварянето на границите ще препятстват транспрота, ще се блокира стопанският живот, ще се блокират наши шофьори, които имат семейства. Износът от страната, за първи път имаме по-голям износ, това означа, че нашите складови бази ще се изпразнят. Ако се запази тенденцията, накрая на годината 3 млрд. лв. няма да е изпълнен бюджетът. Това е една бактериологична бомба. Когато затваряме училища и градини тези деца трябва да се гледат, родителите им да не ходят на работа. Бъдещето ни е защитено, но тогава именно с децата и внуците слягаме под риск бабите и дядовците“.

„Всичко е така скачено. Нито една държава не е приложила повече от нас. Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да бъдем обединени. Искаме за един месец това положение, за хора, които разнасят заразата. Тези, които нарушиха заразата, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и 11 души се заразиха. Да, ще кажете, че в някои държави няма, но там не ги изследват. Има много хора, които го изкарват на крак и не го усещат, млади, с мощна имунна система. През това време ако се наложи, имаме апарати, от линейките можем да ги сложим на нощните шкафчета. Повече от нито една държава не е направила. И когато дадем пример, следобед ще имаме заповед – тези работни места, където може от вкъщи да се работи, гишетата не трябва да се затварят, фабриките, заводите, защото после няма да можем да вдигнем икономиката на крака. Мерките са такива. Не заради мене си, а за хората да покажем един месец единство.

Аз съм им ретранслатора, затова и помолих професорите, докторите, да говорят преди мен. Ако не издействаме свободен коридор за трансорта, здравната комисия ще получи нашите решения да затворим определени заведения. Сегашният закон е една година затвор, това е много тежко наказание, трябва да го приложим“, завърши Борисов.

Корнелия Нинова отчете, че България е изправена пред криза, а най-важното днес било здравето на българските граждани. „Ние ще подкрепим всички мерки, които ще гарантират неразрастването на болестта. Направихме предолжение, които г-н Борисов и министерският съвет приеха. Първото предложение беше положението да е за един месец, искаше се безсрочно. Второто беше, че ние гарантираме, че министерски съвет няма да превиши мерките, които му се дават и няма да отнемат правата на гражданите, които им се дават. Обръщам се към частните болници – уважаеми собственици, здравето не е печалба, не можете да седите дистанцирани от драмата, която се разиграва в страната. Очакваме законодателни инициативи. Трябва да променим онези закони, които гарантират ситуацията, правителството да внесе актуализация на бюджета“, каза червената лидерка и подчерта, че БСП ще подкрепи въвеждане на извънредното положение. 

Същото заяви и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като подчерта, че най-важното е здравето на хората и  в такава ситуация не трябва да има никакво разделение.

Източник: ПИК