Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София, предаде Агенция „Фокус“. 

Фандъкова посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова.

Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

„Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът. 

Взех активно участие при обсъждането на извънредното положение. Привърженик съм и подкрепям всички възможно най-строи мерки, които биха позволи максималното ограничаване на разпространение на вируса, каза още Фандъкова, във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София.

Беше въведена възможността да се налагат санкции и да се осъществява контрол върху хора в домашна карантина. Ще трябва да се контролира от органите на реда, създава се такава организация в МВР. Благодаря на колегите от СДВР – те заедно с РЗИ издирваха случаи, каза кметът на Столична община. 

На сайта на Столична община е създадена специална страница с отделно лого – място, където всички граждани могат да се информират от надежден източник за развитието на мерките около ситуацията с разпространението на коронавируса. 

Оперативният щаб към Столична община предлага временно спиране на нощния градски транспорт като мярка срещу коронавируса, съобщи Фандъкова.

Към момента решението е да се запази режим и при нужда само посещаване на детски градини. Ще има засилен контрол на входа с изискване за пълна дисциплина от страна на родителите и връщане на деца с признаци на някакво вирусно заболяване, съобщи тя. 

„При необходимост имаме готовност да засилим тези мерки. Към момента нямаме такова решение“, каза Фандъкова. Тя посочи, че осигуряването на медицинска грижа в столицата също е част от предприетите мерки. Фандъкова е провела разговори с по-голямата част на директорите на държавни и частни болници в столицата. 

„Те заявиха желанието си да се включат в тази задача, според възможностите си. Бяха разгледани няколко въпроса. Най-важният, за който знам, че правителството работи, е осигуряването на финансирането на всички отделения и болници, които имат грижа за диагностика и лечение на хора с това заболяване. Най-важната тема е как могат да се подкрепят медицинските специалисти“, обясни кметът.