Остават да работят само аптеките, хранителните магазини, включително тези в моловете, бензиностанциите и банките, ресторантите работят само с доставки

Има седем нови случая на коорнавирус. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който свика министрите на извънредно заседание след обявеното извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса.

”Искам да благодаря още веднъж на парламента, защото както се договорихме сутринта, комисиите в консенсус направиха необходимите промени в законите, гласуваха ги, така че да можем бързо да се обнародват и да не бъдат спирани от президента, за да влязат в сила“, обясни Борисов.

„От този момент имаме и жестомимичен превод и на всяка пресконференция на националния щаб ще имаме и този превод“, каза още той.

„Искам да се обърна към медиите и телевизиите, ако може да се изписва есенцията, най-важните части от това, което казва щаба, за да можем да информираме всички хора“, уточни премиерът.

„Възложил съм заповед, ако е възможно министрите да си стоят в кабинететите. Единственото средство за борба с коронавируса е асоциализацията“, добави той.

„Заповедта на министъра на здравеопазването търпи няколко промени. От заповедта, която имаше досега, че се преустановяват посещенията в нощни барове, дискотеки, игрални зали и т.н. Тук не влизат бензиностанциите“, категоричен е министър-председателят.

„Само преди 10 минути завърших разговора си с Урсула фон дер Лайен, тъй като затварянето на границите затруднява нашата икономика. Ние предложихме решения – чисти коридори, всяка държава да има гише, откъдето шофьорите да минават. Тя ни обеща по най-бързия начин да разрешим този проблем. Много спорове имаше около моловете. Според мен в моловете хранителните магазини, застрахователните компании и аптеките не бива да бъдат затваряне. Все пак ще се съобразя с това, което ми казва щаба. Да, спираме работата на ресторанта, за да не се събират много хора. Но доставката до домовете не виждам смисъл да се затваря. Напротив. Това би облекчило и да не ходят да се редят в магазините”, смята премиерът. 

„Нищо не налага да се запасяваме с храна. Имаме храна за 2 години напред“, каза още Борисов и добави, че започва онлайн обучение за учениците, като и един от каналите на БНТ ще бъде използван за тази цел. Целта е да няма струпване. Преценете дали фризьорски салони трябва да се затварят. Имаме шанс и можем да се справим с кризата, ако всеки един от нас се води от това, че колкото по-малко контактуваме, толкова по-успешни ще бъдем. Логиката на тази заповед е спирането на стълпотворението на хора. Обучението ни притесняваше, но това с БНТ може да се направи”, увери премиерът.

Днес имаме още нови 7 случая на заразени с коронавирус, разкри министър-председателят и добави, че след малко и Тръмп ще въведе извънредно положение в Щатите. Контролът по заповедта ще бъде на МВР и РЗИ, добави той и призова кметът на София Йорданка Фандъкова да помисли дали да не махне зоните в работно време, за да се облекчи натискът върху градския транспорт.

„Надявам се, че тези, които твърдят в интернет, че това не са адекватни мерки, да видят какво се случва и в другите държави. Не сме пропуснали да въведем нито една мярка, която е въведена в друга държава. Когато се подпише и указ от президента, наказателната отговорност става много тежка за тези, които не се подчиняват и разпространяват вируса”, заяви премиерът Борисов