Видинчани настояват ДАНС и прокуратурата да се самосезират във връзка с нарушение на длъжностно лице на мерките по разпространение на коронавируса у нас

Докато все още цитираме сърцераздирателната реч на шефа на Националния щаб, че трябва да пазим старите хора от опасната болест, кметът на Видин – д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова демонстрират ПР като пир по време на чума. Пред обектива на камери и хора, в грубо нарушение на разпоредбите за отменяне на публични прояви, дългогодишният лекар запрегръща стари хора из града.

За пиарската му проява съобщи самият пресцентър на Община Видин, като повод за кметската разходка се изтъква отбелязването на 172-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода от 1848-1849 г. и Националния празник на Унгария, който се чества на 15 март.

Паметният знак се намира в двора пред къщата на 91-годишната Сашка Николова (вж заглавната снимка), чийто прадядо е приютил за кратко революционера през 1849 година. Къщата й е и исторически паметник, а паметният знак е поставен тук през 1993 година и от тогава почти ежегодно Община Видин, съвместно с Посолството на Унгария у нас провеждат официална церемония на това място.

Сега, заради извънредното положение в страната, обявено във връзка с разпространението на COVID-19, голяма церемония не се състоя, но това не попречи на кмета-лекар да отиде при възрастната жена без предпазни средства, да се ръкува с нея с голи ръце от съвсем близко разстояние, за да окаже почит на предците й. 

За ефект на мероприятието са били заставени и общински служители да се снимат в музей, който по презумпция трябва да е затворен.

На този фон звучи направо цинично казаното днес от д-р Ценков на брифинг в Общината. Заедно с областния управител информира журналистите колко видинчани се връщали от чужбина и как това подлага на риск близките им.

„Призовавам всеки наш съгражданин, който има информация, че наши съграждани се прибират и не спазват тези правила, които са общоизвестни и се повтарят всеки ден през всички медии, да бъдат така добри да дават информация. Вече има законодателни промени, които налагат всеки един наш съгражданин, който е недобросъвестен, да бъде принудително озаптен“, казва д-р Ценков.

Кметът, ръкуващ се с възрастни хора,  се обърна към всички граждани да спазват мерките – да си стоят в къщи и да се пазят, да пазят своите родители и своите деца.

Минути след двете пиарски акции на кмета-лекар, в редакцията ни започнаха да пишат възмутени хора от Видин с настояване ДАНС и прокуратурата да се самосезират във връзка с нарушение на длъжностно лице на мерките по разпространение на корона вируса у нас. „Грубото погазване на правилата се очаква да доведат до безотговорно поведение и в обществото и бум в разпространението на вируса в региона!”, пишат видинчани до BIG5.