Група българи, които са били на почивка в Мароко, не мога да се приберат, защото кралството е затворило своите граници. Това съобщи пред bTV зам.-министърът на външните работи Петко Дойков.

По думите му обаче към момента няма планове за изпращане на самолет, който да прибира наши съграждани от чужбина.

Дойков призова българите да не пътуват в чужбина, освен ако не е е належащо. Освен това имало и много българи от Германия, Франция и Испания, които искат да се върнат у нас.

„В подобна ситуация мисля, че българите да си останат в страните, в които са“, каза още Петко Дойков.

МВнР е организирало ситуационен център, който да предлага актуална информация на нашите сънародници. Събраните данни се актуализират на всеки три часа и се публикуват в таблица на сайта на ведомството, обясни зам.-министърът.

По думите му положението продължава да бъде трудно прогнозируемо, а ситуацията се променя много бързо.

„Ситуацията в Европа продължава да бъде изключително динамична и сложна. Редица държави обявяват извънредно положение или въвеждат по-строги правила за придвижване. От тази сутрин Германия затваря своите граници с Франция, Швейцария и Австрия. Имаме няколко успешни случая на наши съграждани, които са се върнали у нас. Те ми дават надеждата, че системата работи добре. Оказва се необходимост от съдействие. Имаме 25 български тира, които са деблокирани от словенско-италианската граница. Те пътуват към България“, уточни Дойков.

Източник: dir.bg