Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката

Европейският съюз въвежда 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните-членки. На практика това означава затваряне на външните граници на Евросъюза.

То няма да се отнася за европейските граждани, които се прибират в държавите-членки. Европейската комисия представи насоки за действия по вътрешните граници за пресичането на пандемията и ограничаване на последствията за икономиката.  

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката.

„Целта е да се гарантира, че здравеопазването и пациентите продължават да получават цялата подкрепа, от която се нуждаят, по-специално защитни облекла и медицинска апаратура и в същото време да гарантираме, че другите стоки, които са важни за това икономиката да продължава да се функционира, могат да се движат и да достигат фабриките и магазините.“, каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: 

Граждани на ЕС, които са болни, не трябва да бъдат връщани по границите, а да им се предоставя достъп до здравни грижи. Държавите-членки могат да отказват влизане на хора от трети държави без право на пребиваване в ЕС, ако преценят, че те представляват заплаха за общественото здраве.

Държавите трябва да спазват принципа на свободното движение на всички стоки и да гарантират доставките на основни продукти като лекарства, медицинско оборудване и хранителни продукти. От тях се очаква да осигурят приоритетни зелени ленти за превоз на товари.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс се е поставил доброволно под карантина, след като е общувал с заразен френски политик.

Заради кризата с коронавируса Белгия служебното правителство на Софи Вилмес ще получи специални правомощия и парламентарна подкрепа, за да действа като нормално правителство.

Католическата църква спря всички венчавки и кръщенетата. Здравното министерство призова шивашки предприятия да започнат сами да шият маски за лице. Някои болници вече правят това.

Източник: БНТ