Защо частните болници не са включени в общата система на здравеопазването в тази критична ситуация, попита тя. Тези болници получават от всички нас средства, подчерта председателят на БСП

Не искаме задълженията да се опрощават, а да се отлагат. Такава мярка се прилага и в Европа.

Това заяви в интревю по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че искането на левицата е за срока на извънредното положение и още един месец след това да бъдат отложени битовите сметки, тъй като хората няма да има доходи в този период. Нинова подчерта, че става дума за отлагане, а не за опрощаване като в този период БСП настоява да не се начисляват лихви по тези задължения.

Нинова изрази задоволство за това, че управляващите са приели предложението на БСП да спрат да текат срокове по дела.

Председателският съвет не беше лесен. Ние сме отговорни хора, виждаме каква е опасността за населението, за икономиката и за това подкрепихме предложението на управляващите за извънредното положение. Няма нужда от самоцелно опозиционно поведение. Управляващите не са спорили по нашите предложения, Бойко Борисов се съгласи веднага с тях, разкри пред БТВ Корнелия Нинова.

„Предложихме няколко конкретни неща – да спрат да текат сроковете по дела. Да не могат съдебни изпълнители да ви запорират заплати и имоти. Това предложение беше прието. Предложихме за срока на извънредното положение да се отложи плащането на сметките за ток, парно и вода. Плюсът е, че няма да се начисляват лихви. Не сме казвали, че сметките ще се опрощават, а ще се отложат. Възрастните, които са си дали парите за хранителни продукти, как ще плащат? Грижата ни е за бедните и безработните. Засега бюджетът няма да се актуализира“, заяви Нинова.

Тя обаче не е доволна от Закона за мерките по време на извънредно положение, който ще се разглежда днес в парламента и най-вероятно ще се гласува утре. Въпреки обещанието, в него не е записано, че държавата ще плати 60% от заплатите на хората, които в момента не работят, за да не се натоварват работодателите.

Защо частните болници не са включени в общата система на здравеопазването в тази критична ситуация, попита тя. Тези болници получават от всички нас средства.

„Уважение към прокуратурата, но дори и да хване някой със спекула, ще го глоби само със 100 лв. Частните и държавните болници трябва да се приведат в еднакъв режим. На бащата на наш депутат е отказана операция в частна болница, защото преди това е бил в държавна. Трябва да направим така, че да се спират парите от НЗОК на подобни лечебни заведения“, каза още лидерката на „столетницата“.

„Вчера имахме добри обещания от Министерския съвет, но днес се изпариха. Избори в края на април за лидер на БСП няма да има. Спрели сме конференциите. Процесът ще продължи, когато падне забраната за събиране на хора. Твърде е сериозно положението в момента, оставила съм вътрешнотопартийните дела за след това“, каза още Нинова.

Източник: silnavarna.bg