„В града Банско няма епидемия, вирусът е доказан при четирима души, а това, което трябва да се направи, е да се изследват тези, които са около тях. Да се затваря целия град от епидемиологична гледна точка е безсмислица“, заяви доц. д-р Атанас Мангъров, който е началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред Би Ти Ви.

По думите му, целта на всички тези упражнения, въпреки епидемията хората все пак да живеят нормално. Той допълни, че ако хората постоят затворени още няколко дни, ще тръгнат да бягат и все пак епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи.

На въпрос дали маските вършат работа, доц. Мангъров е категоричен, че не вършат никаква работа и само, ако дадения човек е болен ще препречи да се разпространяват слюнките. Носенето на маска пък давало лъжлива представа на човека, че е защитен, но всъщност е „рицар без риза“.

За ръкавиците, доц. Мангъров заяви, че освен да се хванат гъбички, то нищо друго не може да стане. Решението е да се мият ръцете, дори и с обикновена вода и сапун. „Ако не се миете и само се мажете със спирт и дезинфектанти, само размазвате мръсотията“, допълни лекарят.

По думите му до три – четири месеца е възможно вече да си отдъхнем и отчете, че за вчерашния ден в Китай няма нито един отчетен болен от коронавирус, а причината вероятно е защото хората са изградили имунитет. 

Източник: ПИК