Докато светът продължава да се бори с коронавирусната инфекция COVID-19, милиони хора в Африка и Близкия Изток се изправят пред все по-влошаващата се и безпрецедентна криза с пустинните скакалци, които унищожават всичко по пътя си.

Според експерти кризата с насекомите едва сега настъпва, тъй като конкретния вид скакалец има способността да се множи с безпрецедентен темп заради благоприятните условия, предизвикани от климатичните промени.

Пустинният скакалец, наречен „най-разрушителният мигриращ вредител в света“ от Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO), е в състояние да унищожи продоволствената сигурност на милиони хора по света. Наскоро Кения, Етиопия и Сомалия се бориха с тази криза, като последствията от нея тепърва ще се изчисляват.

Кийт Кресман, старши експерт в ООН заяви пред The ​​Guardian, че при стандартни условия популацията на пустинния скакалец досега трябваше да намалее, но промените в климата способстват за размножението му, което поставя под въпрос основни храни за препитание на над 25 милиона души.

Влажността и изобилната растителност в иначе сухи и пусти райони е причина за бурното размножаване на насекомите, смята експертът. Циклонът Мекуну през май 2018 г. е създал идеална среда в пустинята между Саудитска Арабия, Оман и Йемен за живот на скакалеца. За ден насекомото изяжда приблизително еквивалента на собственото си тегло в прясна храна.

„Точно когато влажността и растителността вследствие на циклона приключиха, дойде втори циклон“, казва Кресман. „Това позволи условията да продължат да бъдат благоприятни и се роди още едно поколение насекоми, така че вместо – както обикновено, популацията да се увеличи 400 пъти, тя се увеличи 8000 пъти.“

Циклонът Сагар, най-силният регистриран циклон, който удари Сомалия, се появи само няколко дни преди циклонът Мекуну. Впоследствие двата циклона бяха последвани от циклона Любан, само в разстояние на няколко месеца в края на октомври 2018 г.

“Обикновено циклонът създава благоприятни условия за около шест месеца, а след това местообитанието изсъхва, така че не е благоприятно за размножаване на насекомите, и те умират, или мигрират”, обяснява още експертът.

Въпреки това, заради по-топлите морета вследствие изменението на климата, циклоните са все по-често срещано явление, а валежите от тях създават условия, благоприятни за размножаване на пустинните скакалци. Влажната песъчлива или глинена почва е основна среда за размножаването им.

Към момента общо десет държави пострадаха много сериозно от нашествието на скакалците – Кения, Етиопия, Йемен, Иран, Судан, Еритрея, Египет, Саудитска Арабия, Сомалия и Оман.

„Ситуацията остава изключително тревожна в Африканския рог, по-специално в Кения, Етиопия и Сомалия, където се извършва широко множене на насекомите, и започват да се образуват нови рояци“, съобщава експертът.

БГНЕС припомня, че още през февруари ООН съобщи за пагубното нашествие на скакалци, когато бе предложено и финансиране в размер на над 138 милиона долара на най-засегнатите страни. На 16 март към сумата бяха отпуснати и допълнително 105 милиона долара. 

Източник: БГНЕС