Броят на жертвите на коронавирусната инфекция във Франция вече превиши 3000 души, след като само за последното денонощие нарасна с 16 процента, достигайки 3024, предаде Ройтерс

Броят на настанените в интензивни отделения нарасна с 10 процента и достигна 5107, бележейки ръст след два дни на спад.

Наложи се в прехвърлянето на тежко болни от най-засегнатите източни райони на страната към болници в западните да се включат хеликоптери. Но вълната на заразата вече обхвана и района на френската столица Париж, където се търсят начини за спешно увеличение на броя на интензивните легла в болниците.

Лекарите в столичните болници казаха, че те са вече на ръба на капацитета си.

„Умуваме дали да прехвърлим някои пациент на друго място, за да приемем следващия. Това е една безкрайна главоблъсканица“, каза д-р Жером Пино от парижката болница „Жорж Помпиду“.

Премиерът Едуар Филип предупреди 67-милионното население на страната, че най-трудните седмици на битката срещу заразата тепърва предстоят.

Франция увеличи леглата в интензивните отделения от 5000 до 14 500. От тежко засегнатия Страсбург започнаха да прехвърлят пациенти с медицински хеликоптери в болници в германския град Франкфурт, швейцарската столица Берн и в Люксембург. Досега са прехвърлени 80 тежко болни. Очаква се в близките дни да започне прехвърляне на пациенти и от Париж.

Здравни служители вярват, че положителен ефект от обявената на 17 март национална карантина ще започне да се усеща към края на тази седмица. Те смятат, че броят на ежедневните новоприети в болниците и на нуждаещите се от животоподдържащи апарати е ключов показател дали „течението се обръща“ и дали здравната система може да се справи.

„В момента няма спад (в черната статистика). Надяваме се просто увеличението да бъде по-слабо в близките дни“, каза френският главен здравен инспектор Жером Саломон пред журналисти.

А според Пиер Делобел, шеф на инфекциозното отделение в университетската болница в Тулуза, „нарастващата фаза на епидемията в региона вероятно ще продължи още две седмици“.

Национална карантина в Италия до Великден

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца каза, че националната карантина, наложена, за да се ограничи разпространението на коронавируса, ще бъде удължена поне до Великден, съобщиха ДПА и Франс прес.

Великден за католиците се пада тази година на 12 април, а сегашните ограничителни мерки изтичат на 3 април. 13 април в Италия е почивен ден.

Министърът каза, че решението за удължаване на срока на карантината е по препоръка на научните съветници на кабинета. „Правителството ще върви в тази посока“, добави Сперанца.

Италия е най-тежко засегната от епидемията от коронавируса страна. На нея се пада една трета от смъртните случаи в света. От началото на епидемията, която в северните райони започна на 21 февруари, в Италия са починали 11 591 души, отбелязва Ройтерс.